Bergtatt - Røtter

Intervju - 28.06.2009 - Skrevet av: Frank
-Bergtatt kom med debutskiva si “Røtter” tidligere i vår, og undertegnede ble såpass imponert at intervju måtte på plass. John Stenersen begynner med å fortelle om bandets historie fram til nå…


Bergtatt starta med at Jens-Erik, Vegar, Marianne og jeg begynte å spille sammen. Da vi gikk i studio leide vi inn Lars Henrik Johansen for å spille gambe og orgel på noen låter, han ble senere med i bandet. Da vi hadde spilt inn plata fikk vi platekontrakt med det første plateselskapet vi tok kontakt med. MTG-Music ville ha oss med en gang, så det var veldig hyggelig. Plata ble gitt ut 2. mars og den favner ganske bredt. Du finner alt fra viser til metall på debutplata vår "Røtter" og vi ble godt fornøyd med resultatet.


-Dere har fått inn et par ekstra medlemmer etter skiva ble innspilt…


Ja, Rolf-Erik Solstad Karlsen (gitar) og Marie Forr Klåpbakken (fele) har blitt med i etterkant av plata. Vi sleit veldig med å finne felespiller så vi endte opp med å leie inn en jeg traff da jeg studerte musikk på Høyskolen i Levanger. Hans Melhus spiller både fele, hardingfele og dreielire på plata vår og vi ble veldig fornøyd med det! Men Hans bor i Trøndelag og vi bodde i den tida i Risør og Oslo og vi trengte en som kunne være med i bandet fast. Derfor fortsatte vi letingen etter en felespiller etter at vi hadde spilt inn plata. Jens-Erik som spiller bass gikk da på musikkhøyskolen og spurte Marie om ho ville være med. Siden har Marie vært med oss. Marie er nå nettopp ferdig med sitt 4. år på musikkhøyskolen og er i år nominert til årets folkemusiker. Det er vi veldig stolte av og hun er et navn man bør merke seg.


Rolf-Erik er en av mine første venner, og vi begynte å spille gitar samme dag på kulturskolen i Risør. Vi har spilt mye sammen, men dette er det første bandet vi spiller i sammen. Da vi fant ut av at vi trengte en gitarist til live var Rolf-Erik et soleklart valg. Han er VELDIG flink til å finne på andrestemmer og gitar-arrangement. Dette er fint krydder til låtene våre og han har allerede løftet mange av låtene våre med kreative og spennende gitararrangement.


Både Marie og Rolf-Erik har tatt Bergtatt til nye høyder og vi gleder oss stort til å ha de med på neste album som vi nå er i full gang med å jobbe med.-Dere sier at dere i bandet har ulike musikalske referanser – hvilke
forbilder har dere?


Vegar Carlsen (trommer) har metall-bakgrunn, Jens-Erik har klassisk bakgrunn, Marie har folkemusikk-bakgrunn og Rolf-Erik og jeg har rockebakgrunn. Det er vel egentlig ikke så mange av oss som har så store forbilder lenger og jeg er litt redd for å svare for de andre, men om jeg skal velge meg et forbilde så ville jeg sagt Richie Blackmore. Det er i allefall en gitarist jeg har beundret lenge som jeg synes både har gjort og gjør mye spennende.


-Arcturus-gitarist Knut Magne Valle har hjulpet til med å spille inn
og mixe skiva, samt bidratt med litt gitar, og von Blomberg er nevnt i
takkelista – Er dette folk dere kjenner fra før?Ja, vi spilte inn skiva vår i Mølla studio hos Knut Magne Valle i Arcturus. Grunnen til det er at jeg har gikk i lære hos Knut i to år og vi spilte inn det meste av plata selv. Det første jeg var med på var ei plate av 4CL fra Risør, så ei plate med Tesstimony fra Ungarn og Mayhem's siste plate "Ordo ad Chao". Etter dette spilte vi inn Bergtatt-plata. Knut gav meg etterhvert friere og friere tøyler, så selve innspillingsprosessen av "Røtter" gjorde vi mye selv, selv om Knut var en stor del av denne også. Jeg er veldig takknemlig for at Knut har tatt meg med på alt dette. Det har vært veldig gøy! Jan-Axel von Blomberg er en kamerat av Vegar. Vegar er også lysdesigner og har vært mye lysmann for Arcturus som både Knut og Jan-Axel spiller i.


-Er navnet Bergtatt tatt fra Ulver-skiva, Bergtagen-skiva (m/bl.a.
Garmarna) eller er det andre/flere ”kilder”, om en da ser bort i fra
selve balladene…?


Vi synes at Bergtatt var et fantastisk navn, så vi måtte bare bruke det, og det var ingen store band som het det. Vi kjenner selvfølgelig til "Bergtatt" plata til Ulver, men vi følte at det var for bra til å bare ligge der ubrukt og det er så utrolig vanskelig å finne et kult bandnavn som ikke allerede er brukt av noen på noen måte, enten som låt- eller albumtittel. Vi tenkte at det er jo mange andre som også har gjort det, for eksempel: Machine Head som også er et Deep Purple album, Electric Ladyland som er et Jimi Hendrix album og Surferosa er likt nok Surfer Rosa albumet til Pixies at det havner i samme kategori i mine øyne.


Vi synes Bergtatt passet oss perfekt som bandnavn. Det er mange grunner til det, blandt annet har det med bergtakingsballandene å gjøre, det har med overtro og naturmystikk å gjøre som er en viktig del av tekstene våre, og vi gjør jo selvfølgelig vårt beste for å bergta publikum på konsertene våre.


-Historien om Harpa – Regner med dere kanskje også har hørt
Pentangle’s versjon og Loreena McKennitt’s ”The Bonny Swans” i tillegg
til Folque – Hvilken versjon foretrekker du?


Den første versjonen jeg hørte var Folque sin og jeg falt for den med en gang. Jeg fikk frysninger på ryggen og armene av teksten de 100 første gangene jeg hørte den låta. Jeg synes den er fantastisk og har siden da vært en av mine yndlingslåter, så den måtte vi bare ha med på plata. Mange år seinere hørte jeg Pentangle sin versjon, jeg liker den også, men jeg synes Folque sin er langt bedre. "The Bonny Swans" er og ei fantastisk låt og hun er en av mine yndlingsartister, likevel har jeg aldri fått med meg at dette er den samme låta før du stilte meg dette spørsmålet, så det var artig! Men for å svare på spørsmålet; om jeg må velge så vil jeg si at jeg foretrekker Folque sin versjon best. Vår versjon er veldig lik Folque sin, men med noen små variasjoner. Dette er fordi Folque sin versjon er så bra i utgangspunket at det ikke var nødvendig å gjøre så store grep med den. Vi har gjort MYE mer med "Bläck" og "Villemann og Magnhild".


-Hvor tar dere inspirasjon fra, til tekster og musikk, der dette er
egenkomponert?


Tekstlig inspirasjon kommer når som helst og fra hva som helst. Det kan være en kjip eller kul opplevelse, en følelse en vil formidle, en samtale man overhører, filmer, en historie eller en drøm som ligger vagt i minnet.

Når det gjelder musikken kommer det og når man minst aner det. Noen ganger lager man ei låt med en gang man plukker opp gitaren, nøkkelharpa eller hva det måtte være, mens andre ganger sitter det langt inne og man får kanskje ikke til noen den dagen i det hele tatt. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som inspirerer oss, men natur, stillhet, fred og ro inspirerer ofte.

-Regner med dere kanskje aller fremst er et liveband - Er det mye
konsertvirksomhet fremover?


Ja, vi skal spille på mange festivaler i sommer og det ser vi veldig fram til! Jeg vil gjerne trekke fram Midnattsrocken. De så oss på By:Larm og booket oss med en gang! Vi ble booket som femte band. De fire andre de hadde booket var CC Cowboys, Kaizers Orchestra, Twisted Sister og Deep Purple. Vi ble booket som nummer fem og Jørn Lande som nummer seks. Vi gleder oss veldig til å spille på Midnattsrocken, en annen festival vi også gleder oss stort til er Vikedal Roots. Da skal vi spille sist på hovedscenen på lørdagen etter Levellers. Vi skal også spille på Mølla som er en festival Knut Magne Valle arrangerer på mølla der vi spilte inn plata vår, da skal forøvrig også Ulver spille. Her er vår foreløpige spilleplan for i sommer:

02.07.09. Egersund Visefestival

09.07.09. Midnattsrocken i Lakselv

11.07.09. Vikeldal Roots i Haugesund

17.07.09. Skåtøy Visefestival

23.07.09. Canal Street i Arendal

09.08.09. Trebåtfestivalen i Risør

11.08.09. Oppvarming for VAMP på Vinstra

14.08.09. Mølla med ULVER og Paper Boys


Det blir flere konserter en dette, så det er bare å følge med på myspacesida vår på:
http://www.myspace.com/bergtattband
-Folk vil kanskje sammenligne dere med Gåte, spesielt siden Mariannes
måte å synge på er såpass kraftfull til tider, som i f.eks. "Ægir", og
sådan kan minne om Gunnhild Sundli - Hvordan ser dere på en slik
sammenligning?Jeg synes ikke at Marianne og Gunnhild synger så veldig likt. Gunnhild har en mer tradisjonell og kvederaktig måte å synge på mens Marianne synger mer rocka. De synger begge kraftfult, men på litt forskjellige måter mener jeg. Vi vil ikke være "De nye Gåte", likevel forstår jeg at vi blir sammenlignet med dem. Det er mange ting vi er like på, men det er også mange ting som er forskjellige, blandt annet at vi skriver tekstene våre selv. Gåte hadde samples og programmerte trommer på noen av låtene sine. Dette vil du nok aldri finne på noen av våre plater. Vi har brukt pumpeorgel og trommesett. Dette gir Bergtatt en litt eldre sound enn Gåte og det er det vi var ute etter. Når det er sagt vil jeg veldig gjerne få fram at jeg liker Gåte veldig godt og synes det er synd at de ga seg! Gåte på Roskilde i 2002 er fremdeles en av mine største konsertopplevelse. Jeg håper virkelig de finner sammen igjen og vi spiller gjerne med Gåte om anledningen byr seg. Gåte satte fokus på sjangeren igjen og vi tilhører begge samme sjanger. Dessuten er det ikke så uvanlig at band ligner på hverandre...


-Hvordan ser du bandets utvikling fremover?


Det at vi har fått inn to nye faste medlemmer er en styrke på alle måter. Vi er flere som lager låter og vi er nå et fullstendig band med faste øvinger og klare mål for fremtiden. Vi er kommet for å bli og vi skal spille masse i sommer og til høsten. Vi er allerede godt i gang med låter til neste plate som vi også har mulighet til å teste ut på publikum i sommer etter hvert som de blir ferdige og dette er en mulighet vi kommer til å benytte oss av. Vi signerte kontrakt med MTG-Music for to plater, så vi har en plate igjen hos de før kontrakten vår utløper, men jeg ser ingen grunn til å bytte plateselskap. Vi er veldig godt fornøyd med den jobben de har gjort for oss og gleder oss til å ta fatt på en ny plate med de. Vi har frie tøyler og en veldig god dialog med alle som jobber i selskapet.