Sjodogg - La Disse Ord Forlede Deg...

Intervju - 05.02.2016 - Skrevet av: Asgeir
Nyplata til Sjodogg "Som En Øks i Hodet" ble sluppet i desember, og det tok meg så mangt med runder for å høre inn skiva. Timene var sene og tidlige, og etterhvert dukket det opp spørsmål som jeg like greit sendte til bandet. Heisann, kan du kanskje starte med å fortelle litt om hvordan Sjodogg driver dagene for tiden. Det har jo vært skiveslipp og greier, så det må jo være trykk i campen? 

Jo, takk! Det ble omsider plateslepp på tampen av fjoråret, etter flere års arbeid og eksperimentering med det nye materialet. Herlig følelse å endelig få skiva ut! Har gjort litt intervjuer og promotering i det siste, får se om det blir en vinylversjon av skiva etterhvert - tror det hadde passet lydproduksjonen ypperlig. Regner med at plateselskapet også er interessert i å gjøre en liten innsats for albumet! Nå jobber vi imidlertid med nytt materiale, noe vi har gjort siden høsten 2013, da vi forsto at studioarbeidet ville ta noe mer tid enn først antatt, og den kreative kløen meldte seg atter en gang... I skrivende stund er oppfølgeren til "ØKS" ca 3/4 ferdig, så satser på innspilling sent i år eller tidlig neste år. Ser frem til det! 


Jeg må jo si at «Som En Øks I Hodet» har fått har fått seg mangt en runde siden den ankom, og den gror stadig på kroppen. Hvordan har kritikk osv vært i etterkant av slippen av plata?

At ei skive vokser etter gjentatte lyttinger er et godt kompliment i mine ører. Liker selv skiver som åpenbarer seg gradvis, litt etter litt, slik som feks utgivelsene til The Mars Volta. "ØKS" er kanskje ikke umiddelbart fengende for alle som lytter på den, men som du selv sier, etter noen runder dukker det opp interessante saker. Skivene våre er tuftet på stemning og groove, slik har det vært siden debuten "Landscapes of Disease and Decadence" fra 2008. De som er på jakt etter et mer konvensjonelt riff-band vil nok bli skuffet... ellers så har mottagelsen av skiva vært meget bra så langt! Har hovedsaklig lest norske anmeldelser, så blir spennende å se hva som meldes fra utlandet etterhvert. Hvordan har dere jobbet frem mot «Som En Øks I Hodet»? Hvor er plata innspilt? 

Plata er spilt inn/mikset i studioet til Kristian Syvertsen - Observatoriet/Nut Island Studio i Oslo, fra januar 2013 til ca oktober 2014. Lyd-editing og mastering ble gjort hos Kjetil Ottersen her i Drammen, og hele skiva var fiks ferdig i februar 2015. Det tok noen måneder å få napp fra et egnet selskap, og med diverse utsettelser og deadlines så ble det altså ikke slepp før i desember. Med "ØKS" så hadde vi et stort ønske om å spille inn analogt, denne muligheten har vi ikke hatt tidlgere. Dessuten ønsket vi å gjøre noe markant annerledes rent lydproduksjonsmessig. På de forrige platene hadde vi bla. "Storm of the Light`s Bane" m/ Dissection som en slags lydreferanse. Det kan høres på de massive tammene og de dominante basstrommene. Denne gangen tok vi frem 1988 utgivelsene "Dimension Hatross" av Voivod og "Punishment for Decadence" av Coroner, to av mine thrash metal favoritter, som lydreferanse. Så denne gangen låter det mer balansert og organisk, mer rocka, mer retro rett og slett. Vi brukte en del vintage utstyr, både mikrofoner, amps og bla en gammel barriton gitar i studio etter veiledning fra Kristian for å "farge" produksjonen.   


Plata har jo fått ett ganske drastisk navn -så lurer litt på hvordan dere gikk frem mot å kalle plata «Som En Øks i Hodet»?

Tittelen på skiva kom under nattevaktjobbing på et sykehus for kronisk schizofrene. Jeg jobbet der for noen år siden. En av pasientene der forsøkte å beskrive en hodepine som hun hadde nærmest konstant, en smerte så intens at det var "som å ha en øks i hodet"... Ordene gjorde stort inntrykk og brant seg fast i hukommelsen.


Hva vil du si er det største forskjellene fra de foregående album Ode To Obscurantism», «Landscapes Of Disease And Decadence» og frem til dagens bauta «Som En Øks I Hodet»? 

Mye er forskjellig og mye er likt. Det er selvfølgelig en viss musikalsk progresjon fra debuten via "OtO" og videre til "ØKS", selv om det er den samme massen av metallmusikk fra midten av 80-tallet til midten av 90-tallet som danner fundamentet for Sjodogg. Basisingrediensene er de samme, stilmessig er vi nok litt konservative, men på lydsiden har vi eksperimentert mye siden forrige utgivelse. De to første skivene, sammen med Demo Anno 2004, utgjør Sjodogg`s egen "Swinburne Trilogy", med tekstmateriale hentet og inspirert av den viktorianske forfatteren Algernon Swinburne sine verker, særlig Poems and Ballads fra 1866. På "ØKS" derimot er det Kjetil som fullt og helt står for de skrevne ord: 

La disse ord forlede deg
La disse ord fornedre deg
La disse ord slå deg ned, 
Som en øks i hodet!Dette er jo ganske obskurt og spesielt materiale som stikker seg litt ut ifra den almenne føring under black metal. Hvor hentes det inspirasjon og ideer -og hvordan går dere frem i produksjon av låtene?

Inspirasjon kommer fra både kjente og uventede kilder. I tillegg til metallmusikken nevnt tidligere så har vi bla oppdaget skivene til Joy Division og de tre første The Doors platene siden sist. Dette har medført et par Doors-inspirerte takter, samt at vi har lånt et brekk fra deilige "Not to touch the Earth" på skiva. Når det er sagt så er den viktigste inspirasjonen tillyden på "ØKS" stumfilmen Nosferatu (1922), dvs den karakteristiske visuelle stilen, med alle artefaktene, det skimrende lyset, den ujevne skarpheten og de hakkete, kornete bildene. Det er disse visuelle elementene vi har forsøkt å omskape til sonisk styggdom. Det finnes nok av utgivelser som låter primitivt og ekkelt på nekrovis, som rent teknisk ikke er så vanskelig å få til. Vårt mål var å forene en dynamisk, analog produksjon med en skitten og værbitt innpakning. Når det gjelder komposisjon og arrangering av materialet så har jeg stort sett hatt ferdige låtskjelett klare som vi enten har, a) banket gjennom eller, b) drept/gjenopplivet gjennom øvingsøktene på lokalet på Kalbakken. Vi blir enige til slutt, selv om det kan være krevende å krangle frem og tilbake over et 20 sek parti over flere uker... Vi pleier å varme opp med noen coverlåter før vi slipper kreativiteten løs, bla Sabbat og Carcass-låter. Equinox "Auf Wiedersehen", Voivod "Tribal Convictions" og Megadeth "The Conjuring" funker også, samt "Morbid Visions" med Sepultura! Når det gjelder inspirasjon, så er jeg flink til å samle på ideer. Disse tar jeg opp/skriver ned, og henter frem i tide og utide. Coveret på skiva er forresten inspirert av Begotten-coveret, en herlig obskur film fra 1990. Jeg har selv designet alle Sjodogg-coverne med hjelp fra Datsfah, en god venn av meg, og  har brukt egne fotografier av trær og treverk som  basis.Dere har skiftet selskap siden forrige plate «Ode To Obscurantism». Hvordan gikk det for seg at man skiftet fra Osmose og over til Red Stream?

Dealen med Osmose Prod. var for to skiver, så når "Landscapes of Disease and Decadence" og "Ode to Obscurantism" var utgitt så opphørte det samarbeidet som forventet. Etter litt fisking etter nytt selskap fikk vi omsider napp hos Patrick og Red Stream Inc. på forsommeren i fjor. Så foreløpig blir vi der til neste skive er ferdig, forhåpentligvis ila 2017. 


Jeg er jo svært takknemlig for den invitasjonen jeg fikk til releasepartyet deres -men desverre så måtte jeg melde avbud der. Likevel så er jeg nyskjerrig på hvordan dette gikk? Spilte dere live denne kvelden?

Joda, vi sendte ut noen invitasjoner til musikkskribenter og andre musikkintereserte til en liten happening på Union Scene i Drammen i desember. Det var stas å få vise frem resultatet av 5 års målrettet musikalsk støyeksperimentering. Det ble en intim og stemningsfull kveld, med Nosferatu projisert på veggen akkompagniert av Sjodogg. Nei, vi spilte ikke live. Vi er først og fremst en kreativ enhet, ikke et spillende band i den forstand. Vi har faktisk aldri spilt live som Sjodogg, men har tidligere gjort gigs sammen med Enthral.


Har dere noen konkrete planer utover 2016 om konsert og reisemål med Sjodogg?

Som sagt, ingen liveplaner. Vi jobber med ny skive, satser på innspilling senere i år evt tidlig 2017. Foreløpig tittel på verket er "Vanskapning", det blir ett sammenhengende verk med flere temaer som går igjen, med utgangspunkt i "ØKSestetikk". 


Må jo igjen si takk til Espen for gode svar på spørsmålene mine. Jeg vil igjen anbefale leseren å jekke ut «Som En Øks i Hodet» -og følge bandets ferd mot ny skive.

Bandfoto : Espen Groven