Sabaton - krigshistorie og musikalsk oppgradering

Intervju - 19.06.2015 - Skrevet av: Jan-Olav
25. mars entret de svenske heltene i Sabaton podiet på byscenen og jeg var så heldig å få treffe vokalist Joakim for et kort intervju noen timer før konserten. Hvordan går det med Sabaton for tiden, dere har jo vokst en del de siste årene?

Det er jo kult at det går den veien, jo det går veldig bra, i dag er det vel utsolgt også. Arenaen er kjempe bra. Jeg liker når det er balkonger og slikt for da finnes det ingen plass å gjemme seg på og man får mye mere kontakt med publikum.

Det går jo mot sommer så det er vel flere festivaler som står på planen, noen spesielle favoritter der?

[I]Ja, det blir jo kult å stå på de fleste, men skal jeg være helt ærlig så er det stort og stå som headline på Wacken.[/i]

Dere er jo veldig opptatt av krigshistorie, hvorfor er krigshistorie blitt så viktig for dere?

Det er alt for mange band som synger om å drikke øl, knulle damer og drepe drager. Det er mer aktuelt for oss å synge om noe som faktisk har hendt, det fins så mange fantastiske historier som vi synes er viktig å spre ut til verden.

Dere slapp jo Heros i midten av mai og den handler om de som ofret seg selv til fordel for andre, er dette en slags hyllest til de fra dere?

Hylles og hyllest, det mange av disse historiene som er glemt. Ta for eksempel historien om Witold Pilecki (inmate 4859), slike historier holder jo på å bli borte. Så vi synes det er viktig å få de frem i lyset igjen.

Hvordan jobber dere når dere skriver låtene? Det ligger vel noen timer med research bak tekstene dere har, dere må vel bli veldig gode på krigshistorie?

Ja og nei, vi er glade historieamatører og derfor blir det til at man følger litt ekstra med. Vi har god peiling på krigshistorie, men eksperter er vi ikke. Innholdet til tekstene kan komme av en bok vi har lest, en dokumentar vi har sett også videre.

Dere har jo vært igjennom svensk krigshistorie på albumet Carolus Rex, kommer det et album med den norske krigshistorien?

Kanskje ikke et helt album, men vi har jo allerede tungtvannhistorien i låta «Saboteurs». Ellers er historien om Max Manus ganske interessant, men det virker som den rører den norske befolkning og vi vet ikke helt om det er lurt å røre slike «hellige» historier. Ellers er norsk historie mest kjent med Thor Heyerdahl som forøvrig var en jævla kul type.

Dere er kanskje i gang med nytt materiale?

a, vi har såvidt begynt, men vi skal bli ferdig med turneringen først. Det bruker å ta ca. 8-12 måneder etter et release til vi faktisk gidder å begynne å skrive igjen, men kommer man på en idé så foreviges den. Krigshistorie er det dessverre nok av, nok til et par hundre plater til.

Hvordan er det norske publikummet i forhold til deres egne der hjemme og resten av verden?

Skandinavia er ikke av de galeste. Finland har noen villbasser og sist vi var i her i Trondheim fikk vi oppleve harde metalfans. Det er ofte slik at det er masse folk på konsertene i hovedstaden, men lite trøkk. Alle land har en egen metalhovedstad, og i Norge mener jeg den ligger i Trondheim.

I 2012-13 var det en heftig utskiftning i bandet, hva var grunnen til dette?

Alle vil bli rockestjerner til en hver pris når man er nitten eller tenåring, men når man blir tretti pluss så er det noen som har eller skal gifte seg, har eller skal få barn så da blir det fort litt vanskelig å kombinere det med 150-160 konserter pr år. Mange hadde lyst til å spille, men i mindre former mens noen rett og slett hadde gått lei, noen har faktisk mistet interessen for musikk så det er flere faktorer som gjorde til at det ble som det ble.

Hvordan var det å begynne å jobbe med nye folk etter et så langt forhold dere hadde med de andre?

Det var ganske tøft til tider, når man har spilt så lenge sammen så blir man vant til hverandres spillestil og ikke minst det personlige er jo ganske sterkt også, men vi gamle gutta er jo ikke verdens beste musikere så det var ikke veldig vanskelig å bytte på folket. Jeg synes faktisk at vi har oppgradert ferdighetene noen hakk med den nye besetningen.

Jeg har vært på flere konserter med dere og jeg må si at den positive utstrålingen du har på scenen er det ikke mange som har, hvor henter du all energien fra?

Jeg liker å spille metal, he he. Det er publikum som får meg til å føle meg som verdens beste når jeg står på scenen. Når vi skal spille i kveld hvor det ikke er tusenvis av mennesker så langt øye rekker, så kan vi heller fokusere litt mere på den enkelte blant publikum og det blir en helt annen energi og stemning ut av det.

Er noe du vil tilføye til fansen før vi avslutter?

akk for alle konserter som dere har vært på og håper det blir flere i fremtiden.
Takker fansen for å ha gjort oss til det vi er.