Satyricon - Nytt album og turne

Intervju - 16.10.2013 - Skrevet av: Jan-Olav
Satyricon slapp for litt siden albumet ”Satyricon” , jeg tok meg en prat med gutta for å høre hvordan det ligger an i Satyricon stallen. 1. Først av alt, Hvor har dere vert de siste fem årene?

- Vi har turnert med forrige plate, «The Age of Nero», tatt et års pause, og jobbet beinhardt i to år med å lage og spille inn «Satyricon».

2. Ok, ny plate. Kan du fortelle hvordan det var og arbeidet med den?

- «The Age of Nero» markerte på mange måter slutten på en epoke for oss; gjennom tre plater hadde vi lagt mye vekt på struktur, transparens og for en stor del et turboladet rock n’ roll-basert driv, og vi hadde kommet til veis ende av akkurat den etappen. Vi kjente at det var på tide å ta Satyricon i en helt annen retning, og det preget både arbeidsmetoden og selve materialet vi jobbet med. Mesteparten av materialet på «Satyricon» er jammet frem, snarere enn primært å være skrevet av en mann med gitar og opptaksutstyr. Vi vektla også å skape et riktig sound under øvingsperioden, ettersom måten instrumentene låter på har stor påvirking på det kreative arbeidet. Eksempelvis hadde mange av trommearrangementene rett og slett blitt laget helt annerledes dersom trommene i seg selv hadde lått annerledes. Vi valgte instrumenter og et lydbilde som tilrettela for at det skulle gå an å uttrykke stemninger, følelser og temperatur gjennom selve spillet, og dermed lage en levende og sjelfull plate. Prinsippene ble fulgt hele veien fra første jam-session til mastring, og representerer definitivt den mest musikalske tilnærmingen vi noensinne har hatt til prosjektet det er å lage et album.

3. Hvor henter dere inspirasjon fra når dere arbeider?

- Mest av alt fra ønsket om å skape musikk og se hvordan låtene våre tar form. Å virke i et band som Satyricon er veldig inspirerende i seg selv.

4. Hva er det som kommer til å trekke fansen mot denne platan?

- Kraften, stemningene, varisjonen, dynamikken og sjelfullheten. En ny Satyricon-plate innebærer alltid en grad av overraskelse, og «Satyricon» rommer spesielt mange nye grep og løsninger. Vår beste og viktigste plate hittil.

5. Dere har startet på norgesturne, hvordan har mottagelsen vert hittil?

- Bedre enn vi kunne vente. Opera-konserten var en opplevelse for livet; de øvrige konsertene var alle blant de beste showene vi har hatt i Norge. Det er tydelig at det nye materialet er spennende for publikum, hvilket det jo også er for oss.

6. Hvilke andre land er det dere skal besøke på denne runden?

- Vi drar til Russland for å gjøre en runde med show der; senere turnerer vi rundt om i resten av Europa. Neste år venter jobber i oversjøiske strøk.

7. Hvordan er det når Satyricon drar på turne? Gir dere full gass? Vi har jo hørt diverse historier
fra fortiden, eller går det rolig for seg?


- Vi gir definitvt full gass – på scenen. Det er avgjort tiden vi befinner oss på scenen som er viktig for oss, og det er der vi må brenne alt kruttet vårt.

8. Dere har med Sivert Høyem på plata, hvordan var det å jobbe med han?

- Sivert er en fantastisk artist; det viste han på plata og det demonstrerte han også på de to showene hvor han var med og gjorde ‘Phoenix’ live med oss. Han er fokusert, profesjonell og genuint inne i det han gjør.

9. Det er et stort sprang mellom Høyem og Satyricon, hvem kom opp med ideen om å ta med
han?


- Spranget er egentlig ikke så veldig stort. Sivert jobber også med mørk musikk, selv om det er av et annet slag enn Satyricon. På låta ‘Long Slow Distance’ skinner det tydelig igjennom at han har referanser til norsk black metal, og denne låta fremførte han live på Lydverket når Satyr tilfeldigvis så på. Ideen til samarbeidet ble født i det øyeblikket; det slo Satyr at dersom Satyricon faktisk skrev en låt spesielt for stemmen til Sivert og fikk han med på prosjektet, så ville det bli veldig potent og spennende. Heldigvis viste Sivert Høyem seg å være positiv til ideen, og jeg synes resultatet ble akkurat så bra som vi hadde håpet.

10. Kan vi forvente mer samarbeid med Høyem?

- Sivert selv er meget fornøyd med ‘Phoenix’, så hvem vet?

11. Dere har en spennende tid foran dere nå, hva om fansen ikke liker det nye materialet dere kommer med?

- Fansen kan ikke bestemme hvordan vi skal låte, og vi kan ikke bestemme hvordan fansen skal motta det vi gjør. Vi tilbyr en musikalsk reise vi selv ønsker å være på, og det er ‘vil-du-være-med-så-heng-på’-prinsippet som gjelder. Å forsøke å innfri forventninger betyr stagnasjon og dessuten kommersialisering av et kunstnerisk arbeide, og ville utelukkende vært ødeleggende for dette bandet. ‘Fansen’ er forresten ikke noen uensartet gruppe; den består av svært ulike folk som formodentlig har høyst sprikende meninger og oppfatninger. Så langt ser det uansett ut til at mange begeistres stort av den nye skiva, og det er lovende takter for et turnerende band.

12. Da sier jeg lykke til videre og god tur rundt om kring i verdens land.

- Takker hjerteligst.