Cognition - Hva er egentlig Cognition?

Intervju - 06.12.2010 - Skrevet av: Asgeir
Vel, når jeg først mottok cd'n fra Cognition så var det en nokså spesiell art med musikk som utfoldet seg hjemme i stua. Jeg tok derfor bare å sparket igang ett par spørsmål til sjefen bak prosjektet Cognition... Gratulerer med album – og ikke minst fem års jubileum! Dere har for min del vært ganske usynlige frem til i disse dager, men det er mye som kommer fra Oslo-området i perioder -selvfølgelig så dukker det også opp nye ting og det setter man pris på såklart.

Mange takk for det! Det stemmer nok at Cognition har vært veldig stille siden begynnelsen i 2005. Cognition demoen ”Alienation” ble gitt ut i 2005, og det påfølgende året kom demoen ”Apocalyptic”, men de ble bare sendt til noen få web zines. Det ble nok også ganske stille av at jeg dro til London for å studere det samme året jeg startet Cognition. Jeg fortsatte å skrive låter, men Cognition ble skjøvet i bakgrunnen i noen år. Etter endte studier satt jeg med en håndfull låter jeg følte måtte ut av systemet før jeg kunne jobbe videre med Cognition, så da startet arbeidet med å sette sammen debut-albumet. For øyeblikket bor jeg fortsatt i England, selvom jeg gjør innspillinger i begge land, så det forklarer nok også en del om usynligheten, men det ligger i planene å flytte tilbake til Norge.


Dere har akkurat sluppet debut-albumet «Omnipotent» - er dette noe dere har finansiert selv?

"Omnipotent" er spilt inn, mikset og mastret hjemme hos meg. Vi hadde nok fått bedre lyd om vi hadde gått til et etablert studio, men lidenskapen min her i livet er både å skrive og spille inn musikk. Når Cognition er såpass selvstendig som det er for øyeblikket synes jeg det er like greit å jobbe med å utvikle disse evnene selv. Man skal jo trives med det man driver med, og det gjør vi definitivt! Vi har også satt opp online distribusjon selv. CDen kan kjøpes fra et par nettsider, og albumet kan lastes ned fra de mest populære nedlastings-tjenestene (iTunes, Amazon, etc). Plateomslaget er designet av en meksikansk grafiker som ikke har jobbed med CD covere før. Dessverre er ikke portfolioen hans online idet jeg skriver dette, men etter hvert vil man kunne se eksempler på arbeidet hans på www.gerardo-carrillo.com.


Det er jo ett ganske spesielt konsept rundt bandnavn og navnet Omnipotent. Kan du beskrive dette for leseren?

Cognition kommer av begrepet kognitiv, som brukes for å beskrive prosessene som er tilknyttet tenkning og persepsjon. I enkelte tekster reflekteres dette i tanker vedrørende verdensoppfattelse.

Omnipotent betyr allmektig. Hovedkonseptet som albumet er basert på, og som er et viktig begrep for Cognition generelt, er at vi er alle ansvarlige for vår egen oppfattelse av verden rundt oss og livene våre. For eksempel føler mange at tilværelsen deres ikke er optimal, at de ikke er helt lykkelige. Mange venter på at noe utenfor dem selv skal skje for at de skal bli lykkelige. Budskapet i åpningslåta på albumet er at du er selv ansvarlig for tankeprosessene som avgjør hvordan du føler deg og hva du synes om livet ditt. Du har makten til å manipulere tankeprosessene dine for å verdsette situasjonen din, eller du kan faktisk gjøre noe med situasjonen. Du er altså selv allmektig i den forstand at du har makten til å påvirke hvordan du oppfatter den verdenen du lever i og hva du synes om den. Dette vil ikke nødvendigvis si at du behøver å lyve til deg selv om negative aspekter, men du kan manipulere tankeprosessene dine slik at du kan ha en realistisk verdensoppfatning uten at du lar negativitet ødelegge humøret. Vi er alle allmektige, om vi er klar over det eller ei, for vi lever med vårt eget verdensbilde og vår egen livsoppfatning, og vi har makt til å manipulere disse.


Det er mange som deltar på forskjellige låter osv. Er det noen spesielle grunner til dette -og hvem er disse folka?

Alle gjestemusikerne på albumet er del av musikkscenen i England. Med unntak av Will D. (Psychogenic), som spiller bass på alle låtene, er disse med på 1-3 låter hver. Jeg syntes det var kult å få dem med, siden de alle har en masse talent og litt forskjellige musikalske uttrykk. Det har nok resultert i et litt mer variert album enn det de fleste er vant til, og det vil nok bli litt mindre spennvidde i fremtidige utgivelser, men jeg synes uansett at det var tøft å ha dem på albumet. For de uinnvidde er det altså snakk om Chris (PagesEND, MonkeyRush) som spiller trommer på noen låter, Will A. (Elysium Flower, States of Decay, Musicool) som stiller med death metal vokal på en låt, Sophie som kjører på med aggressiv, punkete jentevokal på to låter, Drew med bass på en låt og Dries (Andi Coryn) som har programmert trommer til låta "Adrenaline".


Er dere ett live-band? Jeg kunne tenke meg idet jeg hørte skiva at dette var noe spesielt å oppleve på en scene...?

Dessverre har Cognition aldri spilt live, og det blir nok ikke noe av med det første. Men forhåpentligvis er dette noe som kan skje etter hvert.


Hva er neste ledd i planen deres i 2011?

Vi kjører en konkurranse nå som avsluttes første januar. Ved å foreslå en sangtittel for Cognitions kommende single, kan du vinne en t-skjorte (les mer på nettsiden vår). Så i 2011 blir det i første omgang en single, og deretter en EP. Arbeidet med EPen har allerede startet, og det musikalske uttrykket har utviklet seg en god del siden albumet. Skal jeg sammenligne med "Omnipotent", blir det mer lignende sangene "Omnipotent" og "Techno Snake" enn de andre låtene på albumet. Vi har også spilt inn en musikkvideo til låta "Omnipotent" som jeg holder på å redigere, og som jeg regner med å offentliggjøre tidlig i 2011.


Siste ord til leserne?

Takk for interessen for Cognition! Lurer du på hvordan bandet høres ut, så sjekk ut www.CognitionMetal.com der du kan delta i konkurranser og finne linker til hvor du kan høre albumet. Blant annet kan hele albumet streames lovlig online på Deezer og Myspace Music, og det er også mulig å kjøpe CDen eller en digital nedlasting. Mange takk til Metal-Norge for intervjuet! :)