Eskatol - Gjør som de vil

Intervju - 16.04.2009 - Skrevet av: Eirik
Vi har allerede intervjuet Black Blood World så det var jo veldig naturlig for oss å flippe 12-tommer'n over og rette oppmerksomheten mot Eskatol. Et band som har så my energi på scenen at de frelser raskere enn pinsevenner. Er ikke dette ditt nye favorittband bør du gå strafferunder med deg selv. Jeg sendte et par spørsmål sørover og jammen fikk jeg ikke svar. Vi starter i enkelt territorium: Hvem er medlemmene i Eskatol og hvor kommer dere fra?

Eskatol består av Oliver, Christian, Erlend, Torstein, Fredrik og Stian. Vi kommer fra Vestfold, Lillestrøm og Oslo, men har nå alle bosatt oss i tigerstaden.

Flere av dere har spilt i andre band før. Er det lettere å finne kjemi og sparke i gang noe nytt når dere har erfaring eller er det verre å finne frem til dit dere vil når alle har sine tanker om hva de har spilt og vil spille?

Eskatol ble egentlig startet i ruinene av ingen utvei, og siden de fleste fra det bandet hadde lyst til å fortsette, så ble det til at Stian og Fredrik kom inn og tok over for de medlemmene som hadde falt fra, og erstattet de som hadde skiftet instrumenter. Alt er vel slik det var tidligere, så planlegginga går vel egentlig veldig knirkefritt.

Jeg elsker det når jeg sliter med å plassere et band i en sjanger. Det virker som om medlemmene i bandet kommer fra svært ulike musikalske bakgrunner. Som om det er en herlig drakamp mellom de som liker klassisk, original dødsmetall og grind og de som liker hardcore pønk av den mørkeste sorten. Er det vanskelig å holde balansen?

Hardcore er fellesnevneren, da alle har bakgrunn fra denne sjangeren, men vi liker alle mulige andre sjangere, som metall, pønk, 90-talls trance, pop-punk, powerviolence osv. og vi er vel egentlig ikke så veldig nøye på å holde balansen. Vi gjør som vi vil.

Som et oppfølgningsspørsmål: Hvordan har tilbakemeldingene vært så langt på skiva og liveopptredener. Sutrer pønkfolka om for lite pønk samtidig som metallfolka headbanger til deilige soloer?

Svaret er: ja. eller, det vil si, vi har fått mye positiv tilbakemelding. Men sutringa har også kommet, men det ironiske er det at noen av dem er de som danser hardest foran scena når vi spiller, og anbefaler splitten på tiger når de er der med kompiser. De skal vel være negative til oss, siden vi ikke er "pønk" nok, eller noe sånt.

For de som gjerne vil sjekke ut andre band som dere er inspirert av eller som høres ut som dere, hvor skal man lete? Kan dere slenge noen navn på bordet for videre undersøkelse?

Kjøp inn en kasse pils og inviter oss på besøk, så skal vi ta med musikken vi er inspirert av!

Lyden på låtene deres er noe av det stiligste jeg har hørt de siste par årene. Hvilket studio brukte dere? Det høres jo virkelig ut som om dere har brukt måneder på miksing. Noen elsker jo en ”skitten” lyd og sverger kun til kjelleropptak. Er dere perfeksjonister på lydbilde?

Vi har spilt inn med ole på Endless Tinnitus i oslo, og det har spilt det inn over 3 dager. totalt 15 timer brukte vi konkret på innspillinga, og fikk Dag Erik i Kamikaze media i bergen til å mastre det. Vi er vel ikke perfeksjonister på lydbildet, men er heldig som jobber med folk som gjør ting slik som vi virkelig ønsker at det skal være.

Hvor mye øver Eskatol? Jeg husker jeg tenkte ”denne gjengen LEVER vel omtrent i øvingslokalet” når jeg så dere live. Ikke en eneste sur tone eller et eneste feilsteg.
Vi er i øvingslokalet 3 timer i uka, men halvparten av tida går bort i røykepauser og drittpreik, så det er vel kanskje opp til 2 timer aktiv øving.

Videre på samme sak. Hvordan er det å være band i hovedstaden? Dyre øvingslokaler? Hard konkurranse?
Vi øver på Blitz, og er ganske heldig på den måten, for det er ellers veldig vanskelig å få lokaler i byn. Vi er veldig glad for at vi får ha det slik. Hvis ikke, så hadde vi vel ikke eksistert.

To vokalister er i vinden for tiden. Ja, jeg sier det rett ut. Jævla trendhorer altså. Hva er fordelene med å ha to vokalister? Finnes det noen ulemper? Hvem er kjekkest og best til å stråle i lyset av scenelampene?

Ja, vi er trendhorer. Vi gjør det slik kun for famen. Nei, det kommer vel fra bandet før, ingen utvei, men den gangen var det kvinnelig og mannlig vokal, noe det ikke er nå. Det gir veldig mange fordeler, slik som at man kan få litt mer variasjon i stemmebildet, og at man kan kjøre litt mer intens, aktiv vokal uten å bli dødssliten. Eneste konkrete ulempen er vel det at vi nå er en for mye til å kjøre en vanlig bil når vi skal ut og spille... og det er vel Fredrik som stråler best i scenelyset.

Sleng opp teksten til en av låtene på splitten deres og fortell oss hva denne handler om.

en dyptgående inngripen som ruinerte ditt liv
de knuste bitene vil aldri kunne samles igjen
smerten som knuger, ditt liv er forbi
hva som enn gjøres, man blir ikke hel
sårene som øynene ikke kan se
glassmasken du hadde har forsvunnet helt

evnen til å forlate oss
evnen til å ikke synes
evnen til å forlate oss
blir sterkere for hver dag

mørket kommer
og tar deg bort

Sangen handler om voldtekt, og hvordan dette er noe som mange lever med i skjul, av mange forskjellige grunner. Dessverre så er det jo slik at slike ting skjer alt for ofte i vårt samfunn, og veldig mange av disse kvinnene (og mennene, ikke minst) må klare seg på egen hånd.

Vi har jo tidligere intervjuet Black Blood World og de var veldig tydelige på sin politikk og sine kampsaker. For meg virker det som om tekstene til Eskatol har et mer generelt nedslagsfelt, som en kommentar på samfunnet generelt istedenfor enkelte, konkrete kampsaker. Er jeg helt på jordet nå?

Man kan vel ikke si det at vi ikke har politiske tekster, men vi har nok et litt videre nedslagsfelt, da vi ikke er et band av aktivister. Vi er band med politiske bevisste mennesker. Vi har politiske tekster, men vi vil at alle i bandet skal kunne stå inne for dem, da vi kun er noen aktivister i bandet.

Det er vel vanskelig å leve av den musikken dere lager selv om det i mine ører har svært bred appell. Er musikk en slags utblåsning for å få ut det vonde i hverdagen eller betyr det noe mer? Er arbeid bare noe du må gjennom i uka så du kan spille konsert i helga?

For vår del så er det gøy, sosialt og spennende. Aggresjonen er vel ikke så viktig i det hele, men en groove som holder oss gående. Ja, vi lager vel aggressiv musikk, men det er fordi det er det vi forenes rundt. mye blir på en måte til "i kampens hete" på øvinger når vi øver inn låter som er laget, og sånn sett så er det vokal og tekstlinjer som blir "hverdagsventilen" i bandet.

Hva er den beste spillejobben dere har hatt så langt?
Pøbelrocken og standard cafe i Tønsberg. Barrikaden er alltid ålreit også. men pøbelen blei spesiell, da det var en så utrolig bra dag hele veien, med god stemning, folk, band og ikke så langt fra starten på en turne. Gode minner i Trondheim!

Vi hopper til fremtidsplaner: Spillejobber, nye låter, hva ligger på tallerkenen?
Det kommer en ny skive etter hvert. Vi holder på å legge siste hendene på det musikalske nå. den kommer etter hvert, som et samarbeid mellom diverse plateselskap. Når det gjelder konserter så spiller vi når vi kan og folk vil ha oss på besøk. Splitten vår kommer også som et eget "mp3album" på et amerikansk plateselskap etter hvert også.

Noen siste ord til leserne? Hvor får man tak i musikken deres og hvordan er det lettest å komme i kontakt med Eskatol?
Musikken vår får man via myspacen vår, nakkeskudd plater, tiger, bombs away eller andre suspekte pønkedistroer. Om man skal komme i kontakt med oss, så kan man bruke myspaceadressen vår, www.myspace.com/beyondtheeskatol, emailadressen vår, eskatol@gmail.com eller om man vil sende fysiske brev, så kan man nå oss via nakkeskudd sin postadresse. Ellers, takk for intervjuet, de som leser det, de som kommer på konsertene våres og kjøper skivene vi er med på.