Sjodogg - Through the Cataracts of the dead

Intervju - 24.10.2005 - Skrevet av: Robert

I en tid der alt skal være old school og møkkete kommer S j o d o g g og overrasker med en helt fantastisk demo. Eksperimentel, tøff, tung, velprodusert og uhyre velspilt. Dette er bandets andre demo, der den andre gikk litt i glemmeboka, kan jeg garantere at denne ikke kommer til å gjøre det samme. Jeg tok en prat med gitarist og låtskriver Espen Slotsvik; en dedikert og hyggelig mann som vet hvordan musikken skal være. Jeg kan ikke si meg uenig.

Dere går definitvt egne veier der dere blander doom-aktige stemninger, uten at det egentlig havner på noe doomtempo, herlig variert vokal, tunge og herlige lydlandskap. Gi en liten introduksjon til S j o d o g g :

Først, takk for den gode omtalen av den nye demoen vår! Selv om vi lager musikk utelukkende for egen glede så er det selvfølgelig kult å få annerkjennelse fra andre også. Vi har jobbet med de nye låtene siden forrige demo, dvs ca ett år, og vi er svært fornøyd med resultatet. Meningen har hele tiden vært at låtene fra disse to demoene skulle bli til ei skive, så vi får se...Helt fra starten i 03` har vi bevisst og målrettet gått frem for å lage musikk som er mørk og minimalistisk, med vekt på stemning og groove. Her er ingen gla`riff eller melodiøse tostemter, ingen søte synthpartier eller svulstige symfoniske temaer, ingen ûber-tekniske finesser. Bare mørk og fengende metall. Punktum. Kjetil og meg selv utgjør den kreative kjernen i bandet. Vi har kjent hverandre siden 96` da Kjetil ble med som trommis i mitt gamle band The Flesh...senere ble jeg med i Kjetils band Enthral. I perioden 99`- 02` jobbet jeg med et soloprosjekt basert på akkustisk gitar og lydeffekter, en slags dyster akkustisk svartmetall minus trommer om du vil. Det var i denne sammenhengen at navnet S j o d o g g først dukket opp. Dette materialet har vært en viktig inspirasjonskilde for dagens utgave av S j o d o g g, og flere riff er hentet direkte derfra. Forresten, morsomt at du nevner lydlandskap – tittelen på promo-cd`n vår (som inneholder låtene fra begge demoene) er nettopp ”Landscapes of Disease and Decadence”...eerie!!Tilbake til demoen: Med ”eksperimentell” så håper jeg at du mener innovativ, og ikke sær og utilgjengelig. Personlig mener jeg at vi har mye til felles med tradisjonell old-school svartmetall, musikken er på mange måter ”ukomplisert” og den grimme atmosfæren er til stede, men det skjuler seg mye detaljer under overflaten og det blir ikke monotont. Lydmssig har vi prøvd å lande et sted i mellom skivene ”Human” med Death og ”Storm of the Light`s Bane” med Dissection. Som skapt forS j o d o g g mener nå jeg! Som sist har vi jobbet med Stian Aarstad (tidl. Dimmu Borgir) som er en kompis av oss. Både stemningsmessig og produksjonsmessig er vi svært godt fornøyd med resultatet. Lydbildet ligger tett opp til det vi har ønsket oss.

Navnet er jo litt merkelig – En sauesykdom av noe slag, eller tar jeg feil?

He he, du har gjort leksa di skjønner jeg... Sjodogg er det vestlandske navnet på en flått-båren sauesykdom som er forårsaket av rickettsien Ehrlichia phagocytophila og som parasitterer sauens hvite blodceller og gir feber, nedsatt allmenntilstand og abort. Ikke så interessant i seg selv kanskje (dersom man ikke er veterinær eller sauebonde), men ordet har en stemning og en obskur, sykelig smak som jeg synes kler bandet godt. Enkelt og effektivt.

Dere har nå gitt ut to demoer: Musikalsk har de mye til felles, men jeg synes låtene i denne omgang var mye bedre. Hva er skjedd?

Slik jeg ser det, så er den siste demoen kun fortsettelsen av den forrige. Målet har hele tiden vært å lage ei skive, og nå, etter to demoer, så har vi nok materiale til det. Jeg synes de ”gamle” låtene er like sterke som de nye, men du skal selvfølgelig få lov å mene noe annet! Uansett så har vi laget låtene på den samme måten som sist for å skape helhet og kontinuitet. Ikke noe poeng å gjøre masse endringer når det låter fett i utgangspunktet! Lydmessig er demoene imidlertid litt forskjellig. Dette skyldes dels at det er jæ... vanskelig å gjenskape eksakt samme lyd i et studio to ganger på rad, dels at vi har gjort noen små justeringer under miksingen, bla. satt opp skarptromma.Dere blander inn litt akkustiske innslag her og der, herlig og ikke overbrukt. Setter stemningen. Det er ikke lystige saker det her, men heller litt doomy stemning over det. Spesielt noe av vokalen som minner om tidlig Anathema: utrolig tøft. Hvor vil dere hen musikalsk?


Vi er der vi vil være rent musikalsk. Konseptet er spikret. S j o d o g g -soundet består av ulike elementer som kan kombineres på mange måter, bare fantasien setter grenser. Vi gjør vår egen greie og trives med det. Stemningsmessig er vi inspirert av bla. tidlig Cathedral (Forest of Equilibrium/ Gods of Grind-låtene - de er sinnsykt fete! ) og My Dying Bride`s ”Symphonaire Infernus Et Spera Empyrium” EP`n. Deilige saker! Så at det låter litt doomy er kanskje ikke så rart, selv om sammenlikningen stopper der... en av mine absolutte doomfavoritter er forresten Funeral`s første demo ”Tristesse” (Nå må noen se til å reutgi Funeral-platene snart! –Signert:”Litt av, men ikke de som har muligheten til å gjøre det”-redaksjonen.). Dessuten er Coroner ”Punishment for Decadence” og Sabbat ”Dreamweaver”, samt Seigmen ”Total” blant mine favoritter hva stemning angår. For ikke å glemme Enthral`s glimrende låt ”Awaiting the Rise of the Forestgod”! De akkustiske innslagene i S j o d o g g er en naturlig og integrert del av musikken - de skaper kontrast og variasjon, og de ”peker” til det akkustiske opphavet. Ikke forferdelig originalt i seg selv, men det funker bra. Flere ubrukte riff og idèer fra The Flesh har dukket opp i S j o d o g g , bla introen på åpningssporet ”The Asphyxiation” og slutten på ”Sentinels of Severed Flesh” fra siste demoen.

Har dere fått noen kontraktstilbud enda? Dette vil jeg høre mer av...

Etter forrige demo å bedømme, som vi sendte til omlag 30 plateselskaper, så er det svært vanskelig å få noe respons i det hele tatt. Vi fikk svar fra ett selskap som takket pent nei. De andre fornedret seg ikke til å svare. Tror det er mye flaks og fanteri i den businessen.

Hvilken label ville dere sette dere ideelt sett dere selv på?

Har ingen preferanser sånn sett. Det viktige er at selskapet har midler og kunnskap til å promotere og distribuere musikken. Skal sende ut en bunke promo-cd`r straks cover og layout er ferdig trykket.

Livespilling, er det noen aktualitet framover?

Så akkurat at Infernofestivalen søkte etter nye band til plakaten neste år. Det hadde vært fett å fått til en spillejobb der!

Musikalsk sett virker dere utrolig habile, noe som lokker meg til å tro at dere ikke er helt uerfarne på bandfronten... Enthral vet jeg. Hvem har vært med, hvor og når?

Jeg har spilt i band siden begynnelsen av 90-tallet, Kjetil fra 95` eller der omkring, så helt ferske er vi ikke. Våre ferdigheter er tilstrekkelig til å skape den musikken vi liker; fokuset ligger på å lage fengende og stemningsfulle låter. Bpm og tekniske skills betyr mindre. Mens andre samler på kroppsvæsker eller mishandler dyr, så dyrker vi vår hobby inne i en mørk og kald låve ute i skogen – det er derS j o d o g g -låtene blitr til! Kjetil spiller dessuten i Enthral og Crest of Darkness.

Det var vel stort sett alt i denne omgang, takk for intervjuet, og om du har noe på hjertet, skriv det under. Ha en glimrende dag!

Takk for oppmerksomheten! Hvis noen ønsker å få tak i demoene våre så er det bare å sende en mail til espenella@gmail.com. Det er snart jul...

Det anbefaler jeg også å gjøre: Jeg ser i alle fall ingen grunn til at noen ikke vil ha seg en Sjodogg-demo. Fabelaktige greier, og noe av det bedre du kan få tak i av demoer i disse dager.