Kiss - The Exhibition (Rockheim)

Artikkel - 08.09.2018 - Skrevet av: haavard Nerde-utstillinger som dette er ikke så vanlig her til lands, og Trondheim er ikke første byen man skulle tro fikk en slik utstilling. Men heldigvis var det mulig å få til.
Og Kiss universet er jo så gedigent at det var spennende å se hvor omfattende dette skulle bli, og det var vel egentlig ikke noen grunn til å bli hjemme på en torsdags kveld når det var offisiell åpning.
Ikke at det var mange som hadde tatt turen i det merkelig fine september været, men med en 50-60 tilstede så fikk vi overvære noen introduksjoner fra Rockheim og samlingens eier Alexander Johansson, samt at Rockheim sitt eget husband spilte tre Kiss låter, før da det røde båndet inn til utstillingen åpnet.

Alexander Johansson har jo stilt ut samlingen sin rundt i Sverige i mange år allerede, og han fortalte som introduksjon litt både om sin bakgrunn og om det fan-universet Kiss har bygd opp siden starten. At han er en genuin fan er det liten tvil om, og det svirret i tankene mine underveis om hvor mye han ikke hadde tatt med til denne utstillingen. Det var garantert ganske mye.

Etter å ha sett bandet over 120 ganger og møtt dem også ved en rekke anledninger så er det bare å erkjenne at dette er en svenske som har ofret mye for Kiss, det vi ikke helt fikk svar på var om han har estimert noen verdi på de investeringene han har gjort gjennom årene. Neppe en billig hobby å drive med!

Etter at Alexander hadde fortalt litt om bakgrunnen til utstillingen så var det tre kjappe låter fra Rockheims sitt eget husband, altså fra en gjeng som jobber der. Den biten var vel kanskje ikke all verdens spennende eller kvalitetsmessig helt i mål, men tre låter overlever man vel, jeg har tross alt hørt mye rart av Kiss-coverband tidligere.

Så bar det opp til selve utstillingen, som vanlig på Rockheim utmerket presentert i romslige og stilige rom.
Det gikk klart frem at selve utvalget var tenkt på bredden i det Kiss har bedrevet. Det var litt av alt, naturlig nok endel rundt scenekostymer, til det verste av samle-effekter, konsertpostere, bladomslag, sjeldne vinyler, gull/sølvplater, flipperspill og litt kuriøse småting som liksom bare hører hjemme. Jo mere kuriøst, jo mere hører det jo hjemme på en slik utstilling som garantert får mye besøk fra den aller verste die-hard fansen som vil se noe de aldri har sett før.Variasjonen var tydelig, men også interessant der det var en egen bolk med litt den moderne biten, hvor Kiss-lisensen til Hello Kitty universet ble utstilt i et eget monter, som jo er av nyere årgang.

Det mest unike for min del var jo fra storhetstiden, men det bar nok et lite preg gjennom utstillingen at det kanskje har vært enklere for en samler å få tak på ting fra perioden utover 80-tallet, og gjerne også litt mere klesartikler o.l. fra andre enn Stanley/Simmons. Så kanskje manglet prikken over i'en underveis. Det var kult å se, men wow-effekten uteble på et vis, kanskje litt fordi det på en måte bygde seg litt opp når man gikk gjennom rommene, hvor det på det helt siste rommet kom til et flipperspill og en scene bygd opp for barn til å spille på. Det var kanskje der det kunne ha gitt en wow-effekt med noe litt ekstra.


Men for all del, det var kult å se, og ja takk til flere slike utstillinger. Denne blir stående på Rockheim frem til februar 2019, så ta gjerne turen!

PS: Om du vil være en litt nyskjerrig nerd, her er en liten oversikt over noen av de mest lukrative objektene i Kiss-universet:
www.everythingkiss.com/Top25/25.html

7 / 10

Foto: Silje Holten