Iron Maiden


Behemoth


Venom


Kreator


Helloween


Gojira


Suffocation
 

Festivaloversikt 2018 - Norden

Artikkel - 02.05.2018 - Skrevet av: Wynocha I løpet av våren kommer flere festivaloversikter her på Metal Norge og vi fokuserer naturlig nok på hva som kan være mest interessant for metalfolket. Vi begynte med Norge, og nå skal vi se litt på de viktigste festivalene i våre naboland Sverige, Finland, Danmark og Island. SVERIGE:MUSKELROCK (Tyrolen) 31.05 – 02.06

Først ute i Sverige er en festival som kanskje ikke er så veldig kjent her hjemme. Muskelrock heter den og de feirer i år sitt tiårs jubileum. Er kjent for å booke hardrockband og da gjerne de skikkelig gamle bandene. Årets festival kan blant annet by på Thor, Cirith Ungol, Horisont, Manilla Road, Bullet og Jex Thoth. Det er totalt 30 band.

Et festivalpass til Muskelrock koster 999 eller 1100 SEK, avhengig om du vil ha med deg den ekstra sterke «gaven».

Muskelrock har egen festivalcamping.SWEDEN ROCK (Sölvesborg) 06.06 – 09.06

Sweden Rock er Nord-Europas største rene rockefestival og blir i år arrangert for 27. gang. Totalt 83 band skal i ilden inkludert en hel haug med godbiter som Iron Maiden, Helloween, Judas Priest, Kreator, Suffocation, H.E.A.T., Ozzy, Stone Sour, Meshuggah, Uriah Heep, Yes, Tarja, Destruction, Girlschool og Primordial. Circus Maximus og Turbonegro er Norges representanter på scenen i år.

Ã…rets Sweden Rock er helt utsolgt.

Det er både campingplasser, festivalcamping og hoteller og velge i nærheten av festivalområdet.GEFLE METAL FESTIVAL (Gävle) 13.07 – 14.07

Gefle Metal Festival blir i år arrangert for tredje gangen. Vokser litt for hvert år og er langt fra ferdigbooket for året. Foreløpige godbiter du kan få med deg i Gävle er At the Gates, Behemoth, Cannibal Corpse, Carcass, Coroner, Pestilence, Sodom, Venom og Watain.
Et festivalpass koster 1645 SEK og inkluderer plass på festivalcamp.

House of Metal er en populær metalfestival som blir arrangert på våren. Årets utgave ble arrangert i mars.

Et par andre metalfestivaler som kan friste for noen er Skogsröjet og Mörkaste Smäland. Førstnevnte blir arrangert 3. og 4. august og er også en festival med fokus på hardrockbandene. Dee Snider, Hammerfall, Dirkschneider og Danko Jones er de største bandene, men her blir det også muligheten til å se Steel Panther, Dokken, Alestorm, Dragonforce, Mr Big, Lee Aaron og Freedom Call for å nevne en del av de andre bandene. Mörkaste Smäland er en endags black metal festival som blir arrangert 6. oktober. Her er ikke mye klart enda, men regner med det blir mørkt i år også.

Bråvalla er en musikkfestival som har pleid å ha med en god del metalband, men de har som kjent valgt å ta pause i 2018.FINLAND:STEELFEST (Hyvinge/Hyvinkää) 18.05 – 19.05

Steelfest blir arrangert i Hyvinge, en by som ligger fem mil nord for Helsinki. Ble første gang arrangert i 2001 og har alltid blitt arrangert i siste halvdel i mai. Festivalen prøvde seg med en Steelchaos i fjor i november. Uvisst om hvordan det gikk og om det blir noe de gjentar.
Steelfest har i alle sine tidligere utgaver hatt en lineup bestående av mange gode undergrunnsband. I år kan de blant annet friste med Mortiis, Watain, Nokturnal Mortum, Deströyer 666, Satanic Warmaster, Archgoat, Tormentor, Moonsorrow, Dødheimsgard, Necros Christos, Cult of Fire, Forteresse, Saor, Necrophobic og Alghazanth.

Overnatting foregår i en skole som ligger 1 km fra festivalen. Et hotell som ligger 2 km fra festivalen finnes også. For andre overnattingsplasser, anbefales det å bruke nettsider som Trivago, Hotels.com og Booking.com.

Et festivalpass koster 88 euro mens dagspass koster 59 euro. Festivalpass inkl plass i sovesalen på skolen koster 123 euro.NUMMIROCK (ved innsjøen Nummijarvi) 20.06 – 23.06

Nummirock blir arrangert ved innsjøen Nummijarvi som ligger ca midt i mellom Vasa og Tammerfors helt vest i Finland. Arrangert første gangen i 1987 gjør dette til den 32. utgaven. Blander gjerne nyere og gamle band i lineupen sin. Kan i år by på blant annet Abbath, Saxon, Vixen, Danko Jones, Sodom, Moonsorrow, Tsjuder, Septisflesh og Barathrum.

Det er egen festivalcamp, men ønsker du å bo på hotell, går det rockebusser til og fra festivalområdet.

Et festivalpass koster 128 og en halv euro.


TUSKA OPEN AIR (Helsinki) 29.06 – 01.07

Finlands største og viktigste metalfestival er utvilsomt Tuska Open Air. Er i sitt 21. år og kan i år foreløpig by på en rekke godbiter som blant annet Body Count, Arch Enemy, Meshuggah, Moonsorrow, Leprous, Gojira, Kreator, Emperor, At the Gates, Parkway Drive, Europe, Clutch og Ihsahn. Er i følge festivalens hjemmeside langt fra ferdigbooket.

Tuska har ingen festivalcamping siden de holder til midt i Helsinki, men det finnes camping i utkanten av byen. I tillegg er det haugevis med hoteller å velge blant.

Et festivalpass koster i år 129 euro. Du kan også kjøpe to-dagespass til 109 euro eller dagsbilletter til 79 euro.

Andre festivaler verdt å nevne i Finland er multifestivalen Provinssi. Blir arrangert i slutten av juni i Seinäjoki, en liten by som ligger en times biltur øst/sørøst for Vasa. Av metalband finner vi i år band som Arch Enemy, Volbeat, Asking Alexandria, Meshuggah, Ensiferum og Sonata Arctica i programmet deres.

Ilosaarirock blir arrangert helt øst i Finland i byen Joensuu i midten av juli. Er vel også etter hvert blitt en såkalt multifestival. Kan i år by på blant andre Amorphis, Behemoth, Gogol Bordello, Nightwish og Satyricon i sitt veldig varierte program.

Ruisrock brukte å ha et godt tilbud for metalfans, men er etter hvert blitt helt ræva. Ikke verdt å vurdere engang og fortjener knapt å ha rock i navnet.DANMARK:COPENHELL (København) 21.06 – 23.06

Danmark har også noen metalfestivaler å by på som er verdt å få med seg om man har muligheten til å dra sørover. Hovedstadsfestivalen Copenhell er blitt stor og er utvilsomt det beste valget om man ønsker å få sett de riktig store festivalmetalbandene. Kan i år by på blant annet Ozzy, Avenged Sevenfold, Ghost, Alice in Chains, Deftones, Nightwish, Helloween, W.A.S.P., Steel Panther, Kreator, Arch Enemy, Bullet for my Valentine, Satyricon, Sodom, Enslaved, Dorrosion of Conformity, At the Gates, Exodus, Suffocation, Tsjuder, Danko Jones, Igorrr og Thy Art is Murder. Har I tillegg en oppvarmingsdag der Neurosis og L7 er de største.

Fredagen er utsolgt, men ellers er det mulig å få tak i billetter til de øvrige dagen eller festivalpass. Et tredagerspass koster i år drøyt 1500 kroner.

Copenhell har et stort campingtilbud, men alt er utsolgt i år. Men København har et godt hotelltilbud der det fortsatt er godt med ledige senger å oppdrive.ROSKILDE (Roskilde) 30.06 – 07.07

Europas festivalflaggskip Roskilde varer i åtte dager. Har verdens desidert mest varierte program som vanlig og blant de hardere bandene kan man nevne Nine Inch Nails, My Bloody Valentine, Clutch, Dark Tranquillity, Myrkur, Skeletonwitch og Watain.

Har som vi vet en gedigen festivalcamp med mange muligheter.

Ett åttedagers pass koster 2100 DKK. Ønsker du å dra kun på en, to eller alle tre av hoveddagene, må du ut med 1050 DKK for hver dag. Onsdagens dagsbilletter er de utsolgt for.


METAL MAGIC (Fredericia) 12.07 – 14-07

Årets utgave av Metal Magic er den ellevte i rekken og er en av Europas beste undergrunnsfestivaler. Går over tre dager der Claudio Simonetti’s Goblin, Master’s Hammer og I am Morbid stiller som headlinere under årets festival. Er ikke ferdigbooket enda.

Det er godt med hotelltilbud i Fredericia pluss at festivalen har en liten camp hvor det selges frokost og kaffe hver dag.

Et festivalpass må du ut med 81 euro for å få. Dagspassene er foreløpig ikke lagt ut for salg.

Aalberg Metal Festival er en annen dansk metalfestival verdt å få med seg. Den blir arrangert i november og der er ingenting klart enda.ISLAND:EISTNAFLUG (Neskaupstaður) 11.07 – 14.07

Eistnaflug er Islands største og mest kjente metalfestival. Blir arrangert i Neskaupstaður, en liten by helt øst på Island ca 700 km fra hovedstaden Reykjavik. Begynte som en en-dags festival i 2005, men er i dag en tredags festival med sine mange særegenheter. Anathema, Audn, Batushka, Gaahls Wyrd, Kontinuum, Kreator, Order, Solstafir og Watain er foreløpig de mest kjente og største bandene som skal spille under årets utgave.

Det er noen hoteller pluss gjestehus i området i tillegg til festivalcamp.

Et festivalpass til Eistnaflug koster 172 euro. Ønsker du VIP-utgaven må du ut med 241 euro.Det finnes garantert mange andre undergrunnsfestivaler i våre naboland, men dette er hva vi i Metal Norge tror kan være de beste valgene i år.


Tidligere publiserte artikler i serien:
Festivaloversikt 2018 - Norge
http://www.metal-norge.com/index.php?p=article&id=397