Festivaloversikt 2018 - Norge

Artikkel - 04.03.2018 - Skrevet av: Wynocha I løpet av våren kommer flere festivaloversikter her på Metal Norge og vi fokuserer naturlig nok på hva som kan være mest interessant for metalfolket. Vi begynner med en liten oversikt over hva Norge kan by på i 2018.
INFERNO (Oslo) 29.03 – 01.04

Først ute har vi Inferno Metal Festival og Inferno er som alle vet ferdigbooket og er med sine 35 band i påskeferien som vanlig høydepunktet for mange festivalgjengere fra inn- og utland. Har for året endret litt i oppsettet sitt ved å forskyve hele festivalen en dag framover og går i år da fra Skjærtorsdag til og med 1. påskedag. Det er som vanlig godt med gode extreme metal band på Inferno. Emperor, Satyricon, Obituary og Electric Wizard er headlinere, men festivalen kan også by på andre godbiter som Ihsahn, Carpathian Forest, Dark Funeral, Shining, Napalm Death, Fleshgod Apocalypse, Tsjuder, Memoriam, Naglfar, Origin, Grave, One Tail One Head og Necrophobic.

I skrivende stund er 4 dagers passene utsolgt, men det er fortsatt dagspass igjen til alle fire dagene. Disse koster 750 blanke norske kroner hver.

Festivalhotellet Scandic St Olavs Plass (tidligere Edderkoppen) er fullt, men Scandic Holberg har også åpnet sine dører for Infernofolket og der er det fortsatt ledige rom. Priser her er 990 NOK for enkeltrom og 1090 NOK for dobbeltrom pr natt.


KARMØYGEDDON (Kopervik) 10.05 – 12.05

Karmøygeddon inviterer også i år til en heidundrende metalfest på Kopervik. Som Inferno har Karmøygeddon mange faste deltakere. Har et noe «snillere» program enn mange av de øvrige metal festivalene selv om de gjerne krydrer vikingmetal med et eller flere extreme metal band. Booker gjerne metalband som ikke er festivalgjengangere og som sjelden eller aldri spiller i Norge. Kreator og Enslaved er headlinere i år. Andre godbiter folket kan glede seg over i Kopervik den andre helgen i mai er blant andre Axel Rudi Pell, Solstafir, Skid Row, Amorphis, Evergrey, Pagans Mind, Primordial, Rotting Christ og Nifelheim.

3-dagers passene og dagsbilletter for torsdag er de tomme for, men det er fortsatt igjen noen 2-dagers pass og dagspass til fredag og lørdag. 2-dagers passene koster 1450 NOK mens dagspassene koster 750 NOK hver av dagene.

Karmøygeddon har egen hotellbåt og Caravancamping. I tillegg er det fire hoteller innen 25 minutters gange fra festivalområdet.


TRONDHEIM ROCKS (Trondheim) 02.06 – 03.06

Lengselen etter Trondheim Rock Festival har vært stor i Midt-Norge og endelig ser det ut til at etterkommeren er klar. Trondheim Rocks heter den og blir arrangert på en helt ny utendørs venue ved ærverdige E.C.Dahls bryggerier. Går over to dager og kan hhv by på åtte og sju band. Det en stor spennvidde på bandene som svinger fra Iron Maiden og Volbeat til Honningbarna og Hellbillies. Kan kanskje skremme bort noen publikummere, men det blir nok folk likevel.

Festivalpass til moroa koster 1995 NOK eller 2995 NOK om du ønsker Premium pakken som gir deg tilgang til et avgrenset Premium-område. Det er også et begrenset antall dagspass lagt ut for salg til hhv 1150 NOK og 1350 NOK.

Siden festivalen foregår i selve Trondheim, er hotell eneste overnattingsmulighet, med mindre du kommer i bobil/campingvogn.


TONS OF ROCK (Halden) 22.06 – 24.06

Norges store festivalflaggskip feirer i år sitt fem års jubileum. Konkurrerer med Slottsfjell om å ha Norges mest spektakulære festivalområde. Fant suksessoppskriften allerede i sin første utgave og har holdt seg til den. Kan i år by på selveste Ozzy i tillegg til Alice in Chains og Helloween som de største artistene. Andre godbiter du kan glede deg til hvis du har tenkt deg på Norges største rock- og metalfestival er W.A.S.P., Arch Enemy, Soulfly, Opeth, Kvelertak, Wardruna, Abbath, Exodus, At the Gates, Marduk og Girlschool. Å få se Equinox på en scene igjen kan nok også trekke noen ekstra sjeler til Halden og Fredriksten Festning.

Hotell & VIP pakken i Halden er de utsolgt for. Det samme gjelder nok VIP passene. Kan være noen få igjen her fortsatt. Hotell & VIP pakke i Sarpsborg er det fortsatt igjen av. Pris her er 9695 NOK. Vanlig 3-dagerspass og dagspass til alle tre dagene er det også fortsatt igjen av. Disse koster hhv 2525 og 930 NOK.

Tons of Rock har egen festivalcamping og det er minst fire hoteller i Halden.


NORWAY ROCK (Kvinesdal) 06.07 – 08.07

Norway Rock Festival har siden tilbakekomsten i 2016 tatt små steg framover og er allerede i sitt tredje leveår. Er blitt sånn passe stor og har samlet sammen et vakkert knippe med festband til sin årlige åkerfest i Kvinesdal. Nightwish + Turbonegro og Accept + Status Quo avslutter festivalens to hoveddager og det burde være moro nok i seg selv. Men band som Backstreet Girls, Valentourettes, Return, Luxus Leverpostei og Ovërhead vil garantert også dra opp partyfaktoren på de fleste som velger å overvære årets Norway Rock Festival.

Norway Rock har fortsatt igjen av både festivalpass (1640 NOK) og dagsbilletter til fredag (925 NOK) og lørdag (925 NOK).

Det er fortsatt plass på festivalcampen. I tillegg er det et Vandrerhjem og campingplass i Kvinesdal + ett par hoteller og campingplass i Flekkefjord.


MIDGARDSBLOT (Borre) 16.08 – 18.08

Midgardsblot kom inn som et godt vikingalternativ på festivalfronten for snart fire år siden. Etter et litt vanskelig førsteår, har festivalen satt seg og er et fantastisk tilbud for fans av metal, vikinger og det norrøne. Blir arrangert i fantastiske omgivelser på Borre i Vestfold. Vil i år få storfint besøk av det som av de fleste antas å være verdens største black metal band Dimmu Borgir i tillegg til ikke helt ubetydelige Watain, Ensiferum og Rotting Christ. Hamferd, Mork, Årabrot, Abyssic og Saor er blant øvrige band du vil få oppleve blant eldgamle gravhauger, vikingmuseum, vikingleir, bål, skog og sjø m.m. midt i august i Borre.

Midgardsblot er utsolgt for de såkalte «Earlybirds billettene» så nå må du ut med 1666 og 1200 NOK for hhv tredagerspass og todagerspass (fre og lør).

Festivalen har selvsagt egen festivalcamping men skulle du ha behov for dusj, frokost og seng, er Best Western Horten Hotell det offisielle festivalhotellet.


BEYOND THE GATES (Bergen) 23.08 – 25.08

Etter at Hole in the Sky ga seg i 2011, ble Beyond the Gates startet opp av ca de samme folka og i de samme lokalene. I år går festivalen over tre dager og alt foregår på USF Verftet. Hjemmefavorittene Enslaved og Taake samt Mysticum, Tormentor, Mare (som for øvrig spiller på Hulen), Bölzer, Grave Pleasures, One Tail One Head og Sinmara er blant undergrunnsbandene som skal underholde festivaldeltakerne i denne utgaven av Beyond the Gates.

Et festivalpass koster 1650 NOK. Earlybirds passene er utsolgt. Det samme gjelder konserten med Mare.

Beyond the Gates blir arranger i Bergen by og derfor er hotell eneste overnattingsmulighet (om du ikke har bekjente du kan overnatte hos). Hotelltilbudet i byen er stort og Zander K, Grand Terminus og Augustin er offisielle festivalhoteller.

SOUTHERN DISCOMFORT (Kristiansand) 07.09 – 09.09

Av all verdens festivaler, har uten tvil SOUTHERN DISCOMFORT det kuleste navnet av dem alle. Festivalen foregår i Kristiansand og ble første gang arrangert i 2002. Med unntak av avlysningen i 2005, har festivalen turet og gått uten alt for store økonomiske sår i disse 16 årene. Edruelig booking og en rekke lokale samarbeidspartnere har vært med på å gjøre dette mulig. Årets festival er for første gang et samarbeid mellom Karmøygeddon og Southern Discomfort. Bookingen er i gang og blant de klare bandene finner vi navn som Communic, Horizon Ablaze og Profane Burial.

Et festivalpass koster 845 NOK og hotelltilbudet i byen. Festivalhotellet er Hotel Norge (www.hotel-norge.no)


HEAVY NIGHTS (Haugesund) 28.09 – 29.09

Karmøygeddon startet i 2016 en mini undergrunnsfestival på «andre siden av året» som de kalte Heavy Nights. Utsolgt på rekordtid var status for de to første utgavene og nå står runde tre for døra. Var en todagers første året og en tredagers i fjor, men har gått tilbake til todagers dette året. Diamond Head, The Skull (spiller begge dager), Dead Lord, Second Sun, Insane, Mystik og Tempelheks er foreløpig lineup og det forventes at billettene ryker fort i år også.

Et festivalpass koster 850 NOK mens dagspassene får du for 550 NOK.

Det er godt med overnattingstilbud i Haugesund. Vi anbefaler at du sjekke booking.com om hva som er ledig.


BRYNEROCKEN (Bryne) 28.09 – 29.09

Brynerocken er Brynes egen rockefestival og blir i år arrangert for åttende gang. Brorparten av bandene som har spilt der er tributeband og er således en festival som gir festivaldeltagerne kjente gromlåter i poser og sekk. Kan i år by på Raga Rockers og Vulture Industries i tillegg til åtte andre band.

Et festivalpass til Brynerocken koster 800 NOK + avgift. Dagspassene til fredag og lørdag koster hhv 350 og 600 NOK.

Bryne Kro & Hotell kan by på både Rockepriser og Rockefrokost.


TIL DOVRE FALLER (Dombås) 18.10 – 20.10

Til Dovre Faller er tilbake. Festivalsjef Morten Thøring fant det for godt å avslutte moroa på Dovre etter seks år, men er altså tilbake med ny festival i år. Kan blant annet by på Urfaust, Archgoat, Grave Miasma, Vemod, Nekromantheon og Whoredom Rife. Blir i år arrangert på Trolltun Gjestegård.

Et festivalpass koster 900 NOK mens det nyoppussede Dombås Hotell & Motell er festivalhotell.Av andre rene metalfestivaler må man også nevne Høstsabbat og Krater. Førstnevnte har satt dato (5 & 6 oktober), men ikke sluppet noen band enda, mens Krater har det vært helt stille fra foreløpig. Blir nok arrangert i november en gang som før.

Sandvika Rock Fest blir arrangert siste helga i mai og kan blant annet by på Bömbers og The Quireboys.

Oktober Rock i Orkanger kan blant annet by på Black Ingvars, Raga Rockers og Dance with a Stranger og blir merkelig nok arrangert i september.Såkalte multifestivaler finnes det mange av og disse booker gjerne ett eller flere større metalband for å dra til seg litt ekstra folk.

Steinkjerfestivalen blir arrangert den tredje helgen i juni og de kan i år friste med Kvelertak og TNT pluss noen mindre band. Slottsfjell blir arrangert 19. til 21. Juli og har foreløpig ingen band av den hardere typen i sin lineup. Malakoff arrangeres samtidig og kan by på blant Wolfmother og Gluecifer. Pstereo i Trondheim har booket Sepultura til sin fest den andre helgen i august, mens Parken i Tromsø har foreløpig bare Turbonegro å by på den samme helgen. Øyafestivalen blir arrangert helga før dette og som det flaggskipet de er innen norske musikkfestivaler har de også i år greid å trekke til seg noen store navn som …And You Will Know Us By The Trail Of Dead og Converge er vel verdt å få med seg.


Det er i tillegg et par festivaler som har sitt hovedfokus på punken.

Pøbelrock i Trondheim er den første. Datoer ikke satt enda, men er en tredagers punkfestival som gjerne avsluttes 17. mai. Krydrer gjerne lineup med et eller annet av metal/grindcore. Program slippes sjelden lenge før festivalstart.

Kanalrock i Horten er den andre og den blir arrangert den første helgen i august. Her har de valgt å krydre punken med litt metal og litt rock. Er langt fra ferdigbooket, men har allerede band som Toy Dolls, KSMB, Gang of Four og Sibiir på sin plakat.Festivalhøydepunkter man bør få med seg hvis man har råd og mulighet i år er:
Emperor på Inferno
Kreator på Karmøygeddon
Iron Maiden på Trondheim Rocks
Equinox på Tons of Rock
Dimmu Borgir på Midgardsblot
Toy Dolls på Kanalrock
…And You Will Know Us By The Trail Of Dead på Øya