Queen + Adam Lambert konsert

Artikkel - 12.11.2017 - Skrevet av: haavard QUEEN + ADAM LAMBERT
Lodz/Polen, 6. november 2017
Atlas Arena
Publikum: 13400

Jeg har for tida en greie om å få krysset av endel av de klassiske bandene, for det er ingen tvil om at flere av de store artistene fra 60/70 og 80-tallet faller fra. Ja, til og med fra 90-tallet er det vanskelig å holde fortet oppe for endel artister. Og Queen, selv uten Freddie Mercury og John Deacon, er det liksom et must å få med seg, for selv om ikke hele katalogen er helt gull, så er det så mye bra at det er en av de store fra en svunnen tidsalder.

SÃ¥ turen gikk til Lodz i Polen. Ikke akkurat en sjarmerende by, men Queen og Polen har et spesielt forhold, og de fylte opp arenaen med over 13000 mennesker, som vel og var utsolgt.
Kanskje ikke den mest state-of-the-art arenaen her, i forhold til mange andre scener jeg har sett i Polen, men plassmessig var den egentlig ganske perfekt for det showet de hadde med i bagasjen.For med litt mangler både i aldersbegrensning og uten et par kjernemedlemmer så har de lesset på med visuelle sjarmetapper. Faktisk så mange at de vel benyttet seg av alle tricksene i boka, med unntak av pyro, for å dra dette i land. Og merk at det ikke er i negativ forstand, dette var en fantastisk gjennomført show, hvor alle involverte fikk glitre, og hvor de eksterne hjelpemidlene forhøyde showet enda litt til.

Adam Lambert er kanskje ikke den den gjengse Queen-fan har noe forhold til, men han har frontet bandet i noen år nå, etter sin andreplass i amerikanske Idol, tilbake i 2008. Og for all del, han synger bra, og jeg synes heller ikke han forsøker å være noen Freddie Mercury 2.0. Han er seg selv, og holder til og med litt tilbake når han synger sin egen hit "Whataya Want From Me" (som engang ble skrevet av Pink). Hva nå denne låta gjør i dette showet er jeg litt usikker på da, da den er malplassert, og helt klart noe som skjøv Queen-showet litt til side.
Mulig det er fordi Lambert har hatt stor suksess og solgt endel millioner album på egenhånd, så Queen mulig så det som en god løsning for alle parter å ta med en låt fra han også, for å dele litt broderlig på oppmerksomheten.

Uansett, det Queen fronter denne kvelden, og på denne turen, er en ganske kraftig skyts med best-of materiale. Selv om det i år er 40-års jubileum for "News of the World", og showet er egentlig bygget litt rundt roboten Frank visuelt, så er det kun tre låter fra albumet her. "We Will Rock You" og "We Are the Champions", samt den litt overraskende "Get Down, Make Love". Til min forargelse var "Spread Your Wings" fjernet siden USA-turneen tidligere i sommer, en av bandets beste låter til dags dato.

Men det var ingen mangel på hits. De skyter avgårde etter en kort intro av "We Will Rock You", rett over i "Hammer to Fall", og dermed var vi igang. Den første overraskelsen er nok "Stone Cold Crazy", det var en som ikke var helt forventet her. Men de kjører på uten pauser til å begynne med, og gir jernet. Og Brian May er den som får lederrollen tidlig her. For en gitarlyd, og for en artist. Han har jo alltid holdt mål, men live så stråler han, også som en ledertype i showet. Han styrer troppene og er den som syr det hele sammen, naturligvis også godt hjulpet av sin aldrende kompanjong Roger Taylor som også får fremvist en stemmeprakt som virkelig holder på både "I'm In Love With My Car" og "Under Pressure".
Noe som også er et gedigent pluss i Polen er at publikum er fra seg av begeistring, og det viser de 110%. At de til og med synger bra blir fremhevet i "Love of My Life", som May gjør på egenhånd ute på scenekanten. Og det skal vel nevnes at hele scenen er formet som en gitar og har en gitarhals stikkende ut mot publikum. Og den får kjørt seg, for der dukker det opp roboter, trommesett og sykler underveis, så den brukes flittig som en integrert del av showet, samtidig at et heftig lys og lasershow utvikler seg mer og mer utover i konserten.

Litt oppstykket blir kanskje showet mot slutten, hvor det blir litt pauser i og med at det blir både en trommesolo, som forsåvidt er underholdende, og en langtekkelig gitarsolo som er mye lyd uten mening. Men med fine effekter dog.
Kanskje showet ville ha tjent litt på å ha hevet seg enda litt etter den geniale "Under Pressure", da det ble flere låter på rad som ble litt fraværende, men det er kanskje ut ifra smak og behag.
Likevel er "Radio Ga Ga" som en real heavy versjon, og "Bohemian Rhapsody" kjærkommene innslag før ekstranummerene, som avslutter en fantastisk kveld med "We Will Rock You" og den like selvfølgelige "We Are The Champions".

Queen er liksom et fenomen som bare må oppleves.

9 / 10Dette ble spilt:
We Will Rock You (intro)
Hammer To Fall
Stone Cold Crazy
Tie Your Mother Down
Another One Bites the Dust
Fat Bottomed Girls
Killer Queen
Don't Stop Me Now
Bicycle Race
I'm In Love With My Car
Get Down, Make Love
I Want It All
Love of My Life
Somebody To Love
Crazy Little Thing Called Love
Drum Solo
Under Pressure
I Want To Break Free
Whataya Want From Me (Pink cover)
Who Wants To Live Forever
Guitar Solo
Radio GaGa
Bohemian Rhapsody
We Will Rock You
We Are the Champions