Steve Vai på Starmus

Artikkel - 22.06.2017 - Skrevet av: haavard STEVE VAI
Starmus, Trondheim Spektrum, 21. juni 2017
Publikum: ca 1000 ?
Bilder av Erlend Holm

Innen gitarens verden er Steve Vai intet mindre enn en superhelt, trolig den teknisk aller beste i sin liga når det kommer til å bruke selve gitaren for alt det den er verdt. Og at mannen kommer til Trondheim er en begivenhet i seg selv, og det skal Starmus ha for, at de har hentet en artist som man ikke engang kunne drømme skulle komme seg lengre nord enn Oslo.

Nå var jeg riktignok skeptisk til endel aspekter rundt konserten, i og med at billettene utenfor Starmus festivalen kom veldig sent igang, samt at promotion rundt arrangementet var det veldig lite av. Så jeg synes litt synd på de som ikke har fått med seg denne konserten.

Likevel så ble det da bra oppmøte, rundt 1000 mann som dukket opp tenker jeg, en merkelig blanding av Starmus konferansegåere som kanskje mest var der for nyskjerrighetens skyld, og vanlig publikum som også delvis muligens var der pga gjesteartistene Vai hadde med seg for anledningen, Devin Townsend, Grace Potter og Nuno Bettencourt.

Jeg kjente at jeg gikk uten forventninger til konserten, da Vai på plate de siste tjue årene har vært sære saker som kun ultra-gitarister kan fornøye seg med. Men friskt i minnet er jo hans nylige 25 års jubileumsturne for "Passion and Warfare", som sammen med "Sex & Religion" er høydepunktene i diskografien.

Og det ble mye "Passion & Warfare" her underveis, fem av låtene kom derifra, og det var ikke et dumt valg. Likevel var det et veldig bra utvalg låter, da det var hentet frem låter fra ganske mange forskjellige plater fra hans karriere, noen kanskje litt obskure, men det var en veldig bra balanse, og det var ikke i nærheten av å bli kjedelig.

Trickset var muligens å få dynamikken inn i det, for allerede ved åpningen med "Racing the World" så var det eksepsjonelt bra lyd, og hvor alle instrumentene var der de skulle i lydbildet, samtidig som at gitaren naturligvis fikk dominere.
Og Vai er samtidig flink til å formidle. Både når han introduserer låtene, men også med å involvere andre i musikken. På "Answers" spiller han med en video av Joe Satriani, som har litt av det samme når han spiller Zappa-låta "Stevie's Spanking". Han avslutter også med sjarmøretappen "Build Me A Song" hvor han henter opp et par fra publikum for å hjelpe med å lage rytme og improvisere frem ei låt. Men det funker såpass bra at de 90 minuttene den ordinære biten av konserten varer, virker som er mye kortere. Og høydepunktet var utvilsomt den geniale "Whispering A Prayer".Ekstrabiten av konserten dreide seg om noen special guests han hadde invitert for denne veldig spesielle anledningen. Extreme-gitarist Nuno Bettencourt var først ute, og den aldrende rockeren gjorde først en flott utgave av "Midnight Express" med kun seg selv, før han tok med Grace Potter og radbrekte "More Than Words". Dette var dessverre ikke bra, og var en litt pussig og unødvendig sammensetning av låter. Det virket som at Bettencourt kanskje stilte litt uforbredt og ikke var helt klar på samme måte som resten av gjestene.

Deretter var det Vai tilbake på scenen for å gjøre Grace Potter låta "Stars", som faktisk var meget bra, og en utmerket variasjon i kveldens program. Publikum virket til å være veldig klar for Devin Townsend, for når han kom på for å bidra med sitt så våknet publikum også.
Der var det "Supercrush" som ble traktert, fortsatt med både Grace Potter og Steve Vai, før kanskje det de fleste Vai-fans hadde ventet på, omsider en låt fra "Sex & Religion" hvor jo Devin sang på plata orginalt. Kun en låt ble det, "Here and Now", men duverden, det fungerte det.

Et lite antiklimaks til slutt når alle artistene for kvelden kom på for å gjøre Extreme-låta "Get the Funk Out". Her var det litt hipp som happ med kvaliteten, lyden ble rotete og det var liksom ingen topp avslutning for kvelden. Men likevel, det hadde vært en meget bra oppvisning gjennom et par timers konsert, så vi får unnskylde avslutningen som kanskje ikke ble så optimal som programmert.

8 / 10