Ghost / Tribulation på vintertur

Artikkel - 22.03.2016 - Skrevet av: haavard GHOST
Support: Tribulation
Samfundet, Trondheim, 27/2-2016
Publikum: ca 1000 (utsolgt)
Bilder av Nadia Caroline Andersen

De går enda steg for steg på stigen Ghost, og denne gangen var vi tilgodesett med en lørdagskonsert her i Trondheim, på en scene som også passer det visuelle og konseptuelle rundt bandet. Sist gang på Byscenen var det på en mandag tar jeg ikke feil, og det satte sine spor dessverre, hvor hverken band eller publikum var helt på plass.

Men denne gangen var presset på billettsalget gedigent, to timer tok det for å selge ut konserten, og når de også har slept med seg Tribulation som sine gjester så er det en flott pakke som ihvertfall vil tilfredsstille de som i utgangspunktet har sine røtter i mere ekstremmetal, dog kanskje endel av hipsterne som har blitt dratt med på Ghost-kjøret ikke helt skjønner greia, men dem om det.Tribulation har uansett fått sitt navn godt representert med sitt siste album "Children of the Night", og jeg tror det er første gang jeg har sett et supportband på Samfundet få lov til å utfolde seg fritt på scenen, med tanke på å bruke alt av staffasje, backdrop, og til og med eget miksebord. Veldig bra å få frie tøyler der, noe som jeg tror publikum også responderer bra til.
Det var langt fra fullt når de gikk på scenen, men de fikk jo også en hel time å boltre seg på, så utover i settet ble det da bra med folk som fikk de med seg, og det var absolutt verdt tiden.

Det litt pussige med dem er all den poseringen de holder på med på scenen. Det er som et teaterstykke hvor de har øvd inn alle moves, og det er rart å se et band i denne sjangeren være så trofaste til sitt eget skript. Litt komisk, men likevel litt kult at de både tør og orker å gjøre så mye av det.
Bandet er jo veldig melodiøst igrunn, så av ekstrem metal langt fra det mest uspiselige, og de har mye erfaring, noe som også gjenspeiler sikkerheten på scenen. Nå sto jeg sånn midt på gulvet under konserten, og litt synd at det ble mye romklang på lyden der jeg sto, for utenom det så var det kult å få sett de få boltre seg på en slik scene.

Etter to introer var det så klart for kveldens hovedattraksjon, og for mange også årets, skulle man tro forventningene som folk pratet om før showet skulle ta til.
"Masked Ball" tok bandet inn for å kjøre igang med "Spirit" som på mange måter er en naturlig åpning for en slik konsert. Og det er et annet Ghost enn sist gang jeg så dem. Mere livlig, noe som også kan tilskrives at responsen fra publikum allerede fra start er upåklagelig.
Alkohol og lørdag gjør mye med trønderne..Det tar ei låt riktignok før lyden setter seg, men fra "From the Pinnacle to the Pit" og ut så var det usedvanlig god kjemi på alle hold rundt i lokalet, som på mange måter passer en slik konsert som hånd i hanske. Det teatralske kommer veldig godt frem, samtidig som at effektene med lysbruken blir mere imponerende å bivåne.
Det som slår meg tidlig er dog at de låtene på deres siste "Meliora" album som ikke helt skinner på plate, er blant de som er de aller beste denne kvelden. Nevnte "From the Pinnacle to the Pit" er strålende for å sette igang publikum på ordentlig, mens "Absolution" et stykke ut i settet kanskje er den største overraskelsen at fungerer såpass godt, og var kanskje min favoritt for kvelden.

Ellers er det en real blanding fra bandets tre plater, godt inkorporert med hverandre. Litt usikker på grunnen til at de for kvelden hadde fjernet "If You Have Ghosts" coveren, det var litt skuffende for min egen del, men ellers var dette et show som strålte hele veien, og hvor det liksom lå i kortene lenge i forveien at det kom til å bli en passe legendarisk kveld for det lokale publikummet.
Neppe en kveld noen vil glemme med det første, og hvor den sedvanlige "Monstrance Clocks" fikk avslutte ballet for denne gang.