Getaway Rock Festival - Dag 3 (lørdag)

Artikkel - 26.07.2012 - Skrevet av: haavard GETAWAY ROCK FESTIVAL
5 - 7 juli 2012
Gasklockarna, Gavle/Sverige
Publikum: 12000

DAG 3 - LØRDAG 7 JULI 2012:

På festivalens avslutningsdag så var det seg som hør og bør en slitsom affære å komme seg ut av teltet, men heldigvis så er ikke sentrum av Gavle langt unna, så en tur dit får en mye friskere enn man skulle tro.

Dermed ble dagen startet som planlagt med ANATHEMA, som hadde et merkelig lite publikum med seg denne dagen. Men trivelig ble konserten likevel, selv om slik musikk på en lys ettermiddag ikke helt skaper den rette stemningen. Men de leverte et muntert sett, med hovedsaklig materiale fra sine to siste skiver, samt de store klassikerne fra sine eldre (nei, ikke eldste) album.
Det litt rare var at låtene fra deres siste "Weather Systems" album ikke helt nådde høyden, der spesielt "Untouchable" låtene ikke helt traff. Men ellers var det et bra utvalg, selv om jeg personlig ville ha valgt andre låter fra "We're Here.." plata enn "Simple Mistake" og "Thin Air". Men siden konserten var på dagtid så er det vel ikke helt lett å få det rocka nok, når bandets katalog ofte består av litt mere sørgmodige toner. Det ble uansett veldig bra mot slutten med den naturlige "Fragile Dreams" som avslutter settet, før Abba outroen bare er obligatorisk på svensk grunn.Rett fra Anathema så bar det over til SUICIDAL TENDENCIES, som jeg personlig ikke trodde jeg noengang skulle få med meg, ettersom de ikke akkurat har holdt en høy profil de siste årene. Men morsomt er det da at de får en opptreden på en hovedscene her. Og jeg fikk gode vibber med det samme "You Can't Bring Me Down" starter, og energinivået til bandet har jammen holdt seg ved like gjennom årene. Alle mann er konstant i bevegelse, noe som fungerer meget godt, ser man i forhold til andre stillestående band på samme scene dagene forut. Og iløpet av første halvdel av settet hvor både "Trip at the Brain" og "War Inside My Head" leveres, ja da er alt ganske gyllent. Men utålmodig ble jeg likevel, da en trommesolo ødelegger stemninga, dog det er forståelig at noen i bandet trenger en pust i bakken. Men siste halvdel blir litt nedtur musikalsk også, hvor det ble lengre og lengre mellom høydepunktene. Likevel litt morsomt når de på siste låt trekker opp en haug publikummere på scenen, et stunt som kan slå alle veier, men som også her gikk bra. Godt levert, men likevel med et lite forbehold da noen av mine personlige favoritter uteble.Å titulere bandet DEVIN TOWNSEND PROJECT er kanskje litt pussig, med tanke på at det meste av settet hos DEVIN TOWNSEND om dagen er fra hans eldre DEVIN TOWNSEND BAND. Ikke at jeg bryr meg veldig, da jeg slår alt han gjør over en kam, og der vender kammen seg mot at det eldste er det aller beste, og det nye litt kjipt. Så når han smelter et gammelt hjerte med "Seventh Wave" til å begynne med, og følger opp med låter som "Regulator", "Life" og til og med gjør "Bad Devil" som avslutning. DET var noe jeg ikke helt hadde ventet. Og mannen vet å sjarmere publikum med en oppførsel som er særdeles utagerende, og hvor kommentarene sitter løst mellom låtene. For meg ble nok dette vinneren på festivalen, og også den som overrasket mest i positiv forstand. Jeg vil faktisk ha mere...
Under BEHEMOTH så hadde det blitt så massiv publikums ansamling at hvis man sto inne i ølområdet, så var det tvilsomt å komme inn igjen om man måtte ut en tur på naturlige ærend. Det ødela litt av opplevelsen min for Behemoth, men at bandet er proft og velspilt, det fikk jeg med meg. Men var det bare meg som syntes at lyden var skrudd ned til et minimum underveis, eller hadde den godeste Devin blåst ut siste rest av ørene for denne festivalen. Så litt rotete ble det før jeg takket for meg cirka halvveis i settet.
Å skilte med YNGWIE MALMSTEEN som headliner på en festival i disse dager, da har du baller av granitt. Mannen som kanskje er mere kjent for sin oppførsel og eksentriske væremåte skulle headline lørdag til og med, og for et underlig stort publikum. Men er du svensk så er du svensk, og godt er det å faktisk også få servert noe man ikke ville ha fått her hjemme.
En underlig opplevelse ble det, hvor jeg som under Behemoth lurte mest på hvorfor lyden var skrudd så rart. Greit at mannen er en gitarvirtous av rang, men alt annet enn gitaren hørtes så platt og kjedelig ut, at det eneste som virkelig skulle briljere var han selv. Og det blir rart på en headliner konsert. Han spiller som en gud, for all del, men min tålmodighet strekker jo seg ikke mange låtene ut i noe slik før jeg virkelig ser bunnen av ølkoppen og funderer på hvorfor jeg ikke tusler over til neste scene for Cult of Luna, som hadde start før Yngwie var halvveis i sitt sett.

Og her er festivalens nedtur folkens, for CULT OF LUNA måtte kansellere i siste liten, da tåka hadde sneket seg ned i Gavle traktene, og dermed ble trommisen, som var på annen spillejobb tidligere på kvelden, fastlås på en flyplass altfor langt unna. Festivalens kanskje mest spennende band, og det som ville ha vært den perfekte avslutning. Bedre lykke neste gang, satser på at bandet da stiller på neste års festival som erstatning.

Lørdagen ble noe amputert med den siste kanselleringen, men likevel var festivalen som helhet meget bra, hvor line-upen var veldig variert og spennende, og med passe tid også imellom de som skulle bivånes, slik at det ble tid til både litt sosialisering og smådupper mellom slagene. Selv om bilturen hjem på søndag morgen ble lang for enkelte, så tok det ikke lang tid å finne utav at neste års festival er fra 1-3 august. Og tur dit er allerede under planlegging. Dermed er det bare for Getaway Rock å gjøre programmet like spennende!Bilder av:
Anathema:
(Peter Hellman / http://www.rockfoto.nu/artists/anathema/20120707/17335)

Devin Townsend:
(Niklas Axelsson / http://www.rockfoto.nu/artists/devin-townsend-project/20120707/17334)

Behemoth:
(Peter Hellman / http://www.rockfoto.nu/artists/behemoth/20120707/17370)

Yngwie Malmsteen:
(Mattias Pettersson / http://www.rockfoto.nu/artists/yngwie-malmsteen/20120707/17343)