Getaway Rock Festival - Dag 1 (torsdag)

Artikkel - 12.07.2012 - Skrevet av: haavard GETAWAY ROCK FESTIVAL
5 - 7 juli 2012
Gasklockarna, Gavle/Sverige
Publikum: 12000

DAG 1 - TORSDAG 5 JULI 2012:

Getaway Rock Festival er igrunn miniatyren av de mere etablerte svenske festivalene som Sweden Rock og Metaltown, som jo huser et mere omfattende program. Men årets utgave av Getaway har med nye eiere potensiale til å bli en fremtidig gigant i skandinavisk målestokk. Med artister i front som Nightwish, Manowar og Yngwie Malmsteen så er det ikke tvil om at denne festivalen har gode visjoner.
Men hovedgrunnen til årets besøk var egentlig ikke headlinerne, men mere et ganske variert utvalg av andre artister, som totalt utgjorde 60 band av variert art, hvor alt var fordelt på tre scener, samt en egen innendørsscene for lokale band som skulle få vise seg frem.
Festivalarenaen er et eldre industriområde i Gavle som heter Gasklockarna, og Gavle i seg selv er ikke vanskelig å komme seg til for oss nordmenn. Sentrum av byen er av respektabel størrelse, er attpåtil befolket av trivelige folk i en fin atmosfære, og er som bonus kun en times togtur nord for Arlanda Flyplass utenfor Stockholm, eventuelt en 8 timers kjøretur eller togtur fra Trondheim.OBITUARY er første band ut på scenen på denne altfor varme åpningsdagen, og Florida-bandet trøkker til med sitt vanlige Death Metal sound. Bra lyd og et tight band som ikke skjemmer ut noen. Ikke altfor mye publikum dukket opp dog, men hva kan man forvente klokken tre på en torsdag. Som festivalåpning var da dette meget respektabelt, selv om jeg merket at de også som åpningsband må finne seg i at folk (inkludert meg selv), var nesten like ivrig på å sjekke ut hele området som bandet som sto på scenen.

MUSTASCH var neste band ut, og svenskene må ha en fot innenfor organisasjonen, da å få 75 minutters spilletid så tidlig på dagen, på hovedscenen, det var i overkant. Og det var noe som ikke helt funket på de første par låtene for meg, og jeg lurer på om bandet rett og slett hører hjemme på mindre format for å komme til sin rett. Men jeg ga dem kanskje ikke alle muligheter til å overbevise heller før jeg ga opp.GRAVEYARD har hatt en kometkarriere så langt, og retro 70-talls er jo inne for tida. At de også fikk plass på hovedscenen var nok litt overdimensjonert, da de fire svenskene ikke helt fant sitt publikum, som utover settet ble nærmest halvert. Og jeg skjønner det godt, da selv om bandet er veldig flinke, har en fantastisk vokalist og er innøvd på hver en note på scenen, så skurrer det i hvor rent og pent det er. Og når det drar seg til så har en halvtime vært nok, for etterhvert begynner jeg å tenke mer på det manglende visuelle til bandet, som til tross for at alle har samme 70-talls retrofrisyre, mangler helt det autentiske og egne. Men bra konsert var det like fullt, selv om det også er et band som må ned på en mindre scene for å overbevise andre enn sine mest hengivne fans.Hva skal man si om et band som VENOM på en slik festival. Kul booking er det like fullt, og jeg var spent på om dette kom til å bli total fiasko, da bandets siste par slipp har vært umenneskelig åte for gamle Venom-fans. Men Cronos var en friskus han, og virker som en jovial fyr som tar ting litt som de kommer. Og dermed var faktisk dette veldig positivt. Å starte med "Black Metal" gjorde nok mange godt om hjertet, og fansen fikk omtrentelig annenhver låt gammelt og nytt, som i og for seg var grei skuring. Cronos på sitt mest joviale var til og med ikke sint når de rullet avgårde ei hel låt uten gitar, men ble raskt tilgitt med å dundre ut "Countess Bathory" etterpå. Da hadde jeg og fått mitt og ruslet videre til MOONSPELL som var en av fredagens aller beste opplevelser, på den minste scenen. Bandet har mye erfaring, og viser at de har publikum i sin hule hånd, spesielt når de lar sitt eldre materiale styre showet. Avslutningen med "Alma Mater" og "Full Moon Madness" bare bekreftet inntrykket av at veldig mye stemte for bandet denne kvelden, selv om publikum ikke akkurat gikk mann av huse for å se hverken dem eller Venom på den andre scenen.De siste par årene har GHOST vært den store greia alle skal se, og også en av grunnene for min tur til Getaway. Bandet som stiller i fulle religiøse kostymer har for sommeren til og med byttet farge fra svart til hvitt, noe som trolig fungerer bedre mens det er lyst ute, da det gir bandet mere den visuelle effekten.
Og her er et band som ikke makter å skuffe. De har jo bare ei skive ute, så setlisten er ganske begrenset og strippet for overraskelser, men høydepunkter som "Stand By Him" og den avsluttende "Ritual" makter å blåse liv i et ganske så fulltallig publikum. En av festivalens absolutte høydepunkter!Headliner på torsdag var NIGHTWISH, som virker er på en stor buzz i Sverige for tida, da til og med en av de svenske landsavisene omtalte konserten på forsiden dagen etterpå. Og det var absolutt det bandet på torsdag som også trakk mest folk og interesse, kanskje like mye for selve showet som musikken har jeg en følelse av. Men like fullt er Nightwish en opplevelse å se live, da pyro-effektene og selve utførelsen står høyt i kurs. Vokalist Annette Olzon derimot er det mye rart å skrive hjem om, da hun er både bra og fryktelig dårlig på en gang. Noen ganger er tonene så ute av kontroll at man kan lure på hva som er greia, mens de nyere låtene faktisk fungerer bedre for både henne og bandet om dagen. Selv om showet da er det som også holder meg i tømmene under konserten så må jeg nikke annerkjennende til det faktum at bandet trekker folk, har bra stemning og showet fungerer. Så da er vi vel i mål på et vis, og for meg var det da verdt å få sett bandet for første gang og.

Andre band jeg gikk glipp av denne dagen var bl.a. Kvelertak, Black Dahlia Murder, Warbringer og Black Stone Cherry. Kan ikke få med seg alt på en festival heller...Helheten av dagen var bedre enn forventet uansett, med bra band og veldig god stemning, samtidig som at hele produksjonsbiten på festivalen hadde fått til gode opplevelser lydmessig, så ja, dette var en åpning med smell i.


Bilder av:
Obituary: Hugo Johansson
(http://www.rockfoto.nu/artists/obituary/20120705/17272)

Graveyard: Hugo Johansson
(http://www.rockfoto.nu/artists/graveyard/20120705/17279)

Moonspell: Mattias Pettersson
(http://www.rockfoto.nu/artists/moonspell/20120705/17287)

Ghost: Peter Hellman
(http://www.rockfoto.nu/artists/ghost/20120705/17286)

Nightwish (index): Peter Hellman
(http://www.rockfoto.nu/artists/nightwish/20120705/17255)

Nightwish (2): Niklas Axelsson
(http://www.rockfoto.nu/artists/nightwish/20120705/17255)