Inferno Festivalen i meninger

Artikkel - 31.01.2010 - Skrevet av: haavard Inferno festivalen feirer sitt 10-års jubileum i år og det skal de naturligvis ha en stor dose kudos for!
Men hva synes folket om festivalen ? Vi tok en runde med noen av våre presse-kolleger som naturligvis har en mening eller to om dette, og et par andre fra noen band som har brukt sine timer tidligere på festivalen.
Vi starter med Einar Sjursø fra Lamented Souls / Virus / Beyond Dawn og mannen bak Duplicate Records:Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?Skuffende. Veldig få band jeg har noe forhold til og av dem har jeg sett de fleste før. Men det kan jo være noen av de jeg ikke har hørt er bra.


Hva er det mest spennende med årets utgave ?


Klubbdagen helt klart. Navn som Jarboe, Monolithic og Faustcoven burde jo alle vært på hovedfestivalen.


Og årets skuffelse ?


I det hele tatt, bookinga.


Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Morbid Angel i 2005 var stas, samme med Immortal (året etter?), Emperor-gjenforeningen etc. For mange minner til å huske alle.


Har du noen favoritt blant norske festivaler ?


Hole In The Sky uten tvil. De tør å ta litt mer sjanser med bookinga og er genuine fans i tillegg til arrangører, det merkes. I tillegg er det en gjennomgående trivelig atmosfære på HITS, noe man savner på Rockefeller.


Harde ord derifra, men hva om vi da spør Roy fra Imhotep om hans erfaringer med festivalen:


Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen?


”Etter de to siste års noe skuffende line-uper, så er årets line-up en fremgang, noe som bare skulle mangle siden det er 10-års jubileum. Den er variert og inneholder nok noe for de aller fleste. Det er vel ikke mange som må se ALLE bandene, slik det var for meg for noen år siden. Jeg velger meg heller ut noen band her og der, og er glad for at man får seg pauser der man kan spise, drikke, filme, kysse, være sosial, le, være sur eller hva man nå ønsker å finne på.”


Hva er det mest spennende med årets utgave?

”Det med band i seg selv er jo ikke så spennende, siden det egentlig ikke er noe annet enn en konsert etterfulgt av en annen. Blir jo mer intenst fremfor å gå på en konsert med to band, og det er jo fint å få unnagjort 7-8 band i løpet av 4 dager. Utover dette er egentlig ikke festivaler noe spennende. Det skjer det samme som på alle andre festivaler, nemlig det at det er bra band, dårlige band, bra lyd, dårlig lyd, morsomme folk, slitsomme folk, øl, vin og sang. Og sikkert noen piker derimellom, for de som er ute etter slikt… Det blir jo spennende med Covenant (eller hvordan det nå skrives) og ”Nexus Polaris”, som jo er en flott skiva. Håper vel at lyden er mer skitten en den er på plata. Ellers er jo Marduk alltid et høydepunkt uansett, og Mayhem blir vel kaos som vanlig.
For meg blir det mest spennende at Paul Kearns og jeg skal filme og lage reportasjer og ha en noe annerledes Inferno enn tidligere. Etter å ha vært på alle bortsett fra i 2005, så ser jeg personlig frem til å gjøre noe annet enn det vanlige sosiale spillet der alle går stort sett i flokk og mener mye av det samme.Og årets skuffelse ?


”Selv om Mayhem og Marduk er to av mine favoritter er det noe skuffende at de ikke har kommet opp med noe skikkelig spesielt for Inferno 2010, som jo er 10-års jubileum. Hva skulle det vært? Kanskje at Mayhem spilte hele ”De Mysteriis…” eller kanskje fått Immortal til å spille hele ”Pure Holocaust”. Hole In The Sky 2009 hadde jo den greia med Enslaved som gjorde den opplevelsen meget spesiell.
Men generelt bryr jeg meg lite om line-up og utenomsportslige hendelser. Jeg er superglad i metal og særlig ekstrem metal, og får jeg noen konsertopplevelser, morsomme historier og kule folk rundt omkring, så er jeg fornøyd.”Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver?


”Har jo opplevd mange feiende flotte konserter, og noen nedturer. Men det jeg husker best er et intervju jeg gjorde med Nergal (Behemoth) for mange år siden. Og mens vi satt der og pratet skit, så gikk det en jente forbi. Du verden, hun hadde en flott rumpe. Og vi ble helt satt ut, menn som vi er. Og måtte egentlig bare avslutte intervjuet. Det var gøyalt…”Har du noen favoritt blant norske festivaler?


”Hole In The Sky er verdens beste festival, uansett line-up og vær og vind. Stemningen der er upåklagelig og det er bare helt herlig, retten og sletten. De gjør på en måte alt riktig, selv om den jævla søyla står der på Verftet. I 2009 var jeg på VIPen i ca. 10 minutter til sammen i løpet av de 2 dagene. Faen som folk stimer sammen. Hører dere, Torgrim og co., reduser den tilgangen til VIPen! På den annen siden, jeg gir nå faen i det siden jeg ikke orker å bruke tid på musikere og slikt, når jeg er på festival. De får jeg nok av når jeg gjør intervjuer ellers i løpet av året, eller for så vidt under festivalene.
Inferno ligger på en god andreplass!”Så med andre ord er det bare å følge med på Imhotep for spennende videoreportasjer fra festivalen også. Bra greier! Hva så med Håkon Grav, skribent i Scream Magazine naturligvis, og manager for en rekke av de største norske artistene i den ekstreme sjangeren (Immortal, Emperor osv):Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Jeg synes de har fått til et jubileumsprogram med stor spennvidde. Den helt store headlineren mangler kanskje, men dette har jo sammenheng med hvilke band som er tilgjengelige. Men med Death Angel, Mayhem, Marduk, Death Angel Finntroll, Ihsahn og The Kovenant på plass, kan jo virkelig ingen klage på det kvalitative i programmet.


Hva er det mest spennende med årets utgave ?


Musikalsk er det mange (h)år siden "Possessed By Fire", men det hadde vært kult å få sett Mem Von Stein og hans Exumer. The Kovenants tilbakekomst bør bli noe å skrive hjem om, Death Angels Norgesdebut kommer til å legge Rockefeller i grus. Og selv om jeg er partisk her, bør jeg få slå fast at Ihsahn kommer til å leke bulldoser med publikum.


Og årets skuffelse ?


At jeg ikke får vært på årets festival, siden jeg er i USA med Immortal da!


Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Festivalen i 2003 var enorm. For en line-up! Og Morbid Angel, Candlemass, Bolt Thrower og Samael har alle levert legendariske konserter der. For ikke å snakke om gjenforeningskonserten med Emperor, som jo må sies å være et aldri så lite kapittel for historien. Det er også en fin plass å møte gamle kjente, det blir liksom et perifert, annualt slektstreff...


Har du noen favoritt blant norske festivaler ?


Nei, det blir feil å fremheve noen her. Jeg vet hvor vanvittig mye jobb som liker bak både Inferno, Hole In The Sky og Karmøygeddon, for å nevne noen. Diesel Dahl har stått på og fått mange bra band til Trondheim, og Norway Rock Festival i Kvinesdal begynner virkelig å ligne noe. I nord har man Bukta og Lakselv blant annet, men disse har jeg dessverre ikke fått besøkt selv.

Det gror godt blant norske festivaler, så det er bare å håpe at de fleste består over tid.En som skal opptre på Inferno i år er Vgandr, eller Ørjan som vi kaller han i den normal verden. Hans merittliste er lang fra band som f.eks. Helheim, Aeternus og Taake, hvor sistnevnte stiller på scenen under Inferno Festivalen. Hva synes så han om årets utgave ?:


Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Den desidert dårligste og mest uinteressante line-upen noen gang.

Mye ukjente band, som i seg selv er vel og bra det, men headlinerne er av et for svakt kaliber i år til å kunne kalle dette en spenstig line-up som igjen skal spille på jubileumet til festivalen.

Hva er det mest spennende med årets utgave ?

Av de bandene jeg kunne tenke meg å se så har jeg sett alle før, så for meg er det ingen band som det videre er en nødvendighet å bivåne. Dette betyr at det i seg selv ikke er noe særskilt spennende med årets utgave, så får se om det dukker opp noe under festivalen. Muligens snakk om Hard Target på hotellet, hehehe.

Og årets skuffelse ?


Se tidligere svar. Det sier vel det meste.

Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?

Ja, så absolutt. Skal ikke svartmale tidligere meritter der festivalen tidvis har levert noen skikkelig fete konserter. Root og Myrkskog er de to jeg kommer på i farten.


Har du noen favoritt blant norske festivaler ?
HITS!
Så kanskje ikke de helt store forventningene fra den kanten, men en annen traver på festivalen er Ciekals fra Djevel (ex-Ljå):
Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Den er helt ok, akkurat passe nok med band man vil se og en hel haug man ikke trenger å se. De siste årene har jo festivalen skodd seg på store band som har hatt gjenforeningskonserter under festivalen, og det har nok gjort folk litt blinde for at bookingen egentlig aldri har vært fantastisk på Inferno. Når det er sagt så er det overhodet ikke en dårlig festival, misforstå meg rett. de har jo helt kart vært en foregangsfestival for metal her til landsHva er det mest spennende med årets utgave ?


At Keep of Kalessin ikke spiller, ikke noe vondt om dem, men de har jo vært reneste husbandet hehe. Nactmystium er vel bandet jeg ser mest frem til , de leverte en forrykende konsert på hole in the sky i 2008.Og årets skuffelse ?


Vil vel ikke kalle det skuffelse, men ingen av headlinerne er noe man voksendøper seg for å se, dog er marduk nok verdt et besøk, de har jo fått en ny vår med de to siste skivene, så det kan bli severdigHar du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Dissection, helt klart, legendarisk konsert.Har du noen favoritt blant norske festivaler ?


Øya, Hole in the sky & JordbærfestivalenOgså Goat The Head er aktuelle med opptreden på By:Larm nå i vinter, og har nylig også spilt inn sitt nye album. Derfor lar vi Per Spjøtvold være talsmann for den neandertalske underverdenen:Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Den er helt grei, omtrent som forventet. Siden Inferno egentlig faller litt utenfor festival-sesongen antar jeg det ikke bugner i hyllene med spennede bookingalternativer, men synes de har fått til et bredt og godt utvalg, i år som tidligere år.


Hva er det mest spennende med årets utgave ?


Bjellesynth anno 98 med Kovenant og Nexus Polaris! Second wave of the second wave, tror det blir helt uforglemmelig!


Og årets skuffelse ?


Siden jeg har null forhold til Death Angel, så fremstår det for meg som en noe ansiktsløs headliner.


Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Hadde jeg hatt det hadde jeg antageligvis ikke hatt det like moro.Har du noen favoritt blant norske festivaler ?


Egentlig ikke, synes de festivalene jeg drar på har såpass forskjellig profil at de representerer helt egne opplevelser.Meninger og gode historier er en bra ting, så Pål Lystrup fra Heavymetal.no får fortsette:Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Skal jeg være dønn ærlig – noe jeg dessverre har en tendens til være –, så er jeg litt skuffet. Med det tenker jeg på det at plakaten i øyeblikket ikke inneholder noen av mine virkelige personlige favoritter. Selvsagt er det Mayhem, men hvordan skal de toppe Hole in the sky-opptredenen, hvor alt av ortodokse fans for en gangs skyld fikk smake egen medisin – jeg tenker selvsagt på mumiedrakt og tulleintervju med MTV mens konserten pågikk, samt få av de eldste låtene. Deströyer 666 er jo alltid fett, så også Marduk, og et band som virkelig fikk fanget min oppmerksomhet i 2009 var da også Obscura med sin tekniske death, som igjen leder til Necrophagist... Jeg glemte også Nachtmystium. Nei, se bort fra at jeg var "skuffet". Det blir bra uansett, og i år er det også en del band jeg ikke har noe som helst kjennskap til, som alltid er spennende. En vis mann skifter standpunkt ofte, sier det kinesiske ordspråket... hehe


Hva er det mest spennende med årets utgave ?


Det må helt klart være å høre The Kovenant fremføre "Nexus polaris" i sin helhet.Og årets skuffelse ?


At det ser ut til at økonomien tillater tur uten den obligatoriske kronerullingen. Det ene året dukket pengene bokstavlig talt opp da det var en halvtime til toget gikk fra perongen i Bergen. Men siden dette sikkert handler om bandene som er satt opp: Jeg vil påstå at jeg er litt redd for at Obscura kan bli mindre bra enn forventet, og at det som ødelegger er det svært vekslende hellet én har med lyd på John Dee.Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Haha... Du skal få svar i flere utgaver, som ikke på langt nær dekker alle opplevelsene. Sett bort fra det første året(som jeg bare hørte på radio) og fjorårets utgave, har jeg nemlig vært på plass der det skjer.


I 2003 synes jeg at Opeth var så innforjævlig fett at jeg drakk øl uten å tenke på mengden; det bare skled ned til de vakre tonene. Dette resulterte i at jeg, i det Immortal gikk på scenen like etterpå, ikke bare falt ned fra podiet i forkant av scenen én gang, men to! Resten av den konserten stod jeg med pressepasset godt skjult, øverst på galleriet, og drakk rikelig med vann. Der har du en kombinasjon av beste musikalske minne og flaueste minne. Da ser jeg selvsagt bort fra episoden der jeg to år på rad pisset på meg selv: Det første året fikk alle gjennomgå verbalt da jeg våknet opp våt over det hele. Da det samme skjedde året etter, uten at noen andre enn meg kunne ha gjort det, ble det bare å innse at disse første kveldene under festival alltid ender med katastrofe!


Samme året, altså 2003, hadde jeg også en nattlig rundreise i Oslo med retning Lørenskog. På Lørenskog, etter en del leting etter det rette stedet begynte turen å bli dyr, så jeg valgte å hoppe ut av bilen. Jeg skulle da finne fram, for jeg hadde en kompis som hadde spilt hockey mot Lørenskog(eller hva det lokale laget måtte hete), må vite! Selvfølgelig var det en god del brister i det resonnementet, og jeg kom ikke noe nærmere målet. Deretter tråkket jeg over med venstrefoten løpende etter en taxi. Så det var sikkert en temmelig ustø type som sprang rundt i hagene til folk på Lørenskog. Til slutt, etter å ha vurdert å sove under åpen himmel, fant jeg imidlertid fram, heldigvis. Formen dagen etter sier seg selv, men jeg var på plass til første band!


Ellers er det mye fyll det går i: å drikke opp barskap med Joe Apocalyptic Warlord, trommisen i Usurper. Å snike seg inn på frokost på Edderkoppen, fremdeles full, for å avslutte hele seansen med en real fyllekule i resepsjonen på hotellet, sovne før klokken tolv på formiddagen, for å våkne igjen i en bil på vei ut til en hytte utenfor Oslo. Sjarmerende! The list is endless, og noe såpass drøyt at familien min neppe vil ha det på trykk... hahaHar du noen favoritt blant norske festivaler ?


Når det gjeldre norske festivaler har jeg ikke vært på veldig mange. Det dreier seg vel om Quart'en, Inferno og Hole In The Sky av de med litt størrelse – de minste er ofte svært artige, men kanskje ikke når det kommer til musikk. Av de jeg har kjennskap til, er det nok HITS som stikker av med favorittstempelet. Dels fordi de alltid booker så jævlig bra, dels fordi jeg slipper å reise land og strand rundt, og ikke minst på grunn av den fete rammen rundt, der festlighetene på VIP-området selvsagt hjelper på. Men det året Inferno serverte festivalgjengerne grillmat ute på taket, var det suverent. Det var jo for faen en hel zoologisk hage på de tallerkenene, og til en meget grei pris. Ikke alt med festival handler jo om musikk, fordi om jeg noen år sikkert har sett hvert eneste band.
Så alle ser ut til å mimre om ganske spesielle opplevelser fra festivalen uansett, og reunioner er vel kanskje det Inferno har hatt mest av de siste årene, og så også i år da med The Kovenants gjenoppstandelse. Vi gir pinnen videre til Rune Grande fra Eternal Terror:Hva synes du om årets line-up til Inferno Festivalen ?


Ved første øyekast ble jeg skuffet, men etter å ha sett litt nøyere på navna, fant jeg ut at det ikke ser så ille ut. Det er riktignok ingen band der jeg MÅ se, selv om det er en del jeg kunne ha tenkt meg å se om jeg hadde vært der. Om det skjer, vil tiden vise når påska er her.Hva er det mest spennende med årets utgave ?


Det mest spennende blir jo å se om Marduk kommer, hehe. Ellers synes jeg det er dristig å sette opp Årabrot på Rockefeller pluss at jeg tror det blir vanskelig for Irr på John Dee.Og årets skuffelse ?


Hadde ventet meg større headlinere enn Marduk og Mayhem.Har du noe beste minne fra tidligere Inferno utgaver ?


Er fristet til å si Emperor i 2006, men hjertet sier Decapitated og Morbid Angel i hhv 2004 og 2005.Har du noen favoritt blant norske festivaler ?


Ja, og den ligger ikke i Oslo. Den siste uka i august hvert år i Bergen by, say no more.

Så litt ris og ros skal Inferno tydeligvis ha, men heldigvis er det igjen garantert for fulle hus og bra stemning i Oslo denne påsken også. Kos dere dere som skal ta turen!