Metalshow Festivalen 2008

Artikkel - 19.07.2008 - Skrevet av: haavard Latvia er nok ikke et land Nordmenn valfarter til for å få med seg noen festival, og med ingen norske band på plakaten heller så kan jeg knapt tenke meg at det var mye landsmenn på denne festivalen som heller vel ikke hadde den største line-upen av sommerens festivaler. Men gøy kan man ha det uansett, to dager i ingenmannsland i Latvia høres kanskje noe lugubert ut for noen. Vel, det var bedre enn ventet.
STED: Blome, Latvia
TID: 11/12 juli 2008

Nå var jeg der mest for turens del i seg selv, samt å få sett In Mourning som jeg jobber med til daglig, og da var line-upen ganske likegyldig. Noen okey band hadde de da stablet på fote, Cradle of Filth, The Exploited, Pain og Agnostic Front de mest kjente, men også men noen underdogs som Sinister og Tyr var jo band man godt kan få med seg når man først telter hundre meter unna scenen.

Men det gikk ikke helt som planlagt, men hva gjør vel det i Baltikum. På fredagen ble det mere roadtrip enn det ble festival, og jeg endte opp med å ankomme festivalområdet fem minutter etter In Mourning var ferdige. Glimrende planlegging og noen stopp for mange på veien fra Estonia må nok ta skylda, men festivalhumøret ble ikke ødelagt av den grunn, da man tross alt hadde bedre gjøremål her i livet og allerede var godt i gang med festivalen rent festmessig.
Så på fredag så var det kanskje like greit å gå glipp av det meste, og dagens headliner Cradle of Filth imponerte forhåpentligvis ingen. Når jeg til slutt fikk slitt meg over til hovedscenen akkurat i det bandet begynte så var det lite som funket. Sure gitarer, Sarah Jezebel sang som ei kråke og Dani Filth sang som to. Det hele hørtes heller sjabert ut, og selv om de også trakk frem låter fra en ganske vid del av diskografien så imponerte heller ikke materialet fra deres tidligere album. Bandet ble nå holdende på i en evighet virket det som, så det var like greit å trekke seg unna en halvtime før de var ferdige for at all respekt for bandet ikke skulle skylles ut i ingenmannsland i Latvia.

Dag to var det flere interessante band på plakaten, dog først mot kvelden, så selv om de første bandene begynte klokken to så var det stort sett band fra Baltikum som fikk boltre seg da, og selv om noen hørtes okey ut idet man tuslet forbi festområdet så ble første stopp for dagen for å se Nihilisti Krypt fra Estonia på hovedscenen. Og det var et dødsmetallband som faktisk gjorde sine saker veldig bra scenemessig. Veldig inspirerte av Cannibal Corpse virket det som, og selv om låtene ikke var noe som glimret så var bandet utrolig flinke med selve fremførslen. Noe annet vet jeg ikke om bandet, men jeg ble nå stående å se hele konserten i duskregnet, så noe med dem sjarmerte visst.

Det som var mest positivt under festivalen var hele stemningen faktisk, og det er vanskelig å konsentrere seg om band når man har trivelig kompani rundt seg. Dermed ble det tredje og siste bandet jeg fikk med meg på denne festivalen, svenske Pain. Det angrer jeg ikke på at jeg fikk sett, for det var en ren nytelse! Det er vel ikke alle som liker denne formen for elektro pop/metal, men selv om det noen ganger kan virke litt anonymt på plate så treffer soundet til bandet deg som en murstein i ansiktet live.
Det funker på alle måter, både som ren underholdning og musikalsk, og Peter Tagtgren er usedvanlig frisk denne kvelden, og skinte ilag med et fett lysshow underveis.
Låter som "Dancing With the Dead", "Shut Your Mouth" og "End of the Line" fungerte strålende, og kanskje at noen av låtene fra deres siste album "Psalms of Extinction" ikke satt optimalt, men da var det en liten bonus når bandet forsøkte seg med et ekstranummer fra deres første album i ei låt kalt "Greed" som garantert mange av de fremmøtte på festivalen ikke ante hva var for noe. Fet avslutning var det likevel på konserten, og litt surt da at The Exploited var satt som headliner, da jeg nok heller kunne ha tenkt meg en halvtime lengre med Pain. Men siden det var umulig så ble The Exploited ofret glatt for videre natteliv.


Festivalen sett under ett så kunne det nok ha vært en sterkere line-up, men jeg har en følelse av at arrangører i Baltikum nok ikke har det største av midler å rutte med, og det var faktisk særdeles forfriskende å dra på en festival og ikke tenke band i det hele tatt. Området for festivalen, midt ute i den latviske bushen, var til alt overmål veldig bra og jeg vil gå så langt som å si at mat/drikke fasilitetene var bedre her enn på noen av de mest velrennomerte festivalene i Europa. Når man gleder seg til å spise under en festival så var det en litt annerledes følelse...
Totalinntrykket var derfor udelt positivt, arrangørene hadde gjort jobben med å tilrettelegge for folk, og jeg vil ikke se bort ifra at jeg dukker opp i Blome også neste år, og det tror jeg nok de fleste som var der i år vil også da det virket som alle som en hadde en trivelig festival og var i godt humør, også når det bar strake veien nordover igjen.

fotos: Katrin "pinky" Malt