Wacken Metal Battle

Artikkel - 21.04.2007 - Skrevet av: Ukjent
Wacken Metal Battle
(Zone - 23/03-2007)

Wacken er jo kjent for de fleste metall folk nå til dags. Metallens svar på Woodstock kan du vel kalle det. 40 000 likesinnede som liker den samme musikken, og er der for akkurat den samme grunnen. Band i alle størellser og sjangere samlet på et sted, øl og bak mål fyll i 3 dager. Hva mer kan man ønske seg? Ikke vet jeg, men alt i alt ble jeg overrasket over at Trondheim og Zone fikk denne muligheten til å holde Wacken Metal Battle i Norge. En konkurranse der norske demo band deltar om en plass på Wacken Open Air, hvor de igjen skal delta i en finale med demo band fra resten av verden. Premien er en plate kontrakt med Armageddon Records fra Tyskland. Og i seg selv er jo en spillejobb på verdens største metall festival gjevt nok, da de får vist seg fram for et helt annet publikum og vinner sikkert mange nye fans.

66 Crusher

Ettersom det var 8 band på plakaten denne kvelden måtte første band, 66 Crusher, sette i gang konkurransen kl. 21, som dessverre fikk merke trønder syndromet med lite oppmøte fra start. Denne prog / heavy kvintetten viste seg å være teknisk dyktige i hva de drev med, men dessverre ble dette for stilisert og stillestående. Vokalisten skal ha det at han er veldig dyktig, men det virket ikke som han ville gjøre noe annet enn å bli ferdig på scenen. Merket også at trommene var litt ute å kjøre enkelte steder, og det trekker ned. Kanskje det var nervene som første band som gjorde det, men helhetlig så funket det ikke optimalt for 66 Crusher. (4,5/10)

Fracture

Fracture var andre band ut, og makan til løft kvelden fikk. Dette var band med balletak som visste hva de skulle gjøre på scenen. Og det er vel også en av grunnene til at de ble kveldens vinnere. Nå med mer publikum og liv i salen satte de i gang med thrasha heavy metall med tonnevis av selvtillit. Dessverre så var det 2 som drev dette showet og lasset alene. Ettersom mangelen på navn her, så blir det gitaristen med Alien gitar og vokalist Paal som førte Fracture videre. Og det skal sies at de leverte varene. Paal viste at det finnes vokalister i Norge som er mer en nok dedikerte til hva de driver med, og det låter stein tøft. Fortjent videre? Helt klart ett av de beste bandene. Men ikke vinner i mine øyne. Men dog en god representant for Norge blir de helt sikkert. (7/10)

Pictures of Pain

Hvis du tenker Judas Priest blandet med Death så har du vokalisten i Pictures of Pain. Gud for en stemme. Har du hørt Death sin versjon av Painkiller, er du vel i mål. Dette var bandet sitt det. Teknisk briljante på alle punkt her. En vokalist som har teknikk så det holder, og varierer mellom kastrat og ekstrem vokal som om det var verdens mest naturlige ting å gjøre. Virket som han var litt usikker til tider og gikk noen runder bak bandet når han ikke sang. Dessverre for Pictures of Pain ble andre gitaristen deres skadet en uke før konserten, men hans erstatter, som bare hadde øvd i en uke med bandet gjorde en fantastisk jobb. Ung var han også. Men deres lead gitarist viste hvem som var sjefen på scenen. Dyktig, show maestro, og det breieste gangføret denne kvelden. Dette var et av bandene som jeg nesten hadde håpet skulle gå videre, men dessverre nådde de ikke helt opp i dommernes øyne. (8/10)

Olm

Dette var kveldens black metall innslag. Noe som bare skulle mangle ettersom Norge har fostret opp vel så mange band i denne sjangeren. Men dette var ikke helt vellykket. Har sett Olm en gang før og hadde håpet på at de fikk bedre lyd denne gang, og at de skulle få rørt seg mer ettersom scenen var større. Men den gang ei. Lyden ble for utydelig og høy, og det gjorde at dette ble mildt sagt kaos for de i salen som ikke kjenner til sangene. Medregnet meg. Og man fikk heller ikke noe særlig inntrykk av at de trivdes på scenen. De forholdte seg alt for lite til publikum som strengt tatt er det de skal forholde seg til. Heller ikke i juriens øyne nådde de opp. Man skal ikke se bort i fra at det er noe i musikken deres, men da tror jeg Olm passer bedre på plate enn live. (4,5/10)

Divided Multitude

Et av kveldens mer kjente band. Med 2 utgivelser bak seg så regnet publikum med å få en bra konsert opplevelse og opptreden. Har sett de ved en tidligere anledning for noen år siden, og de har levert bra og vel så det begge gangene. Prog er temaet til Divided, og de er dyktige. Erfaring så det holder, bra instrumentføring samtidig som de er aktive på scenen er en selvfølge. Og det er ikke uten grunn til at Divided endte opp på en 2. plass. Behagelig å se et band som er i besittelse av tonnevis med erfaring og som viser at Norge fremdeles har prog band som fortjener mer enn en demo tilværelse. Men i mine øyne er ikke Divided et band å sende videre til Wacken. (7/10)

No dawn

No Dawn er dessverre kveldens mest uheldige band. På de 2 første låtene hadde de problemer med monitorene og det ble mye rot. Men for et band. Dette er 3. gang jeg ser de, og No Dawn har aldri skuffet. Nå med bare en gitarist som gjør at noe mangler i musikken. Men de briljerer på scenen og er etter min mening det beste bandet denne kvelden. Fra før var de mer en blanding av melodisk death og thrash (tenk At The Gates), men det virker som om de har tatt steget nærmere death sjangeren. Kanskje pga mangelen på en gitarist, men jeg synes sjangeren passer de bedre. For mr. Corpsegrinder 2, Tor Erik, gjør en fremragende jobb på scenen. Varierer mellom dyp death vokal og thrash på en særdeles bra måte. Og det gjør han ikke mindre lik George Fisher at han rundbanger på samme måte. Bra scene show på alle, og det vises at de har live erfaring. Jeg håper No Dawn får kontrakt og at de klarer å få ut samme energi på plate. (8,5/10)

www.nodawn.comSorg

Sorg startet karrieren allerede på 90 tallet. Litt overasket over at de er tilbake gledet jeg meg til å se hvordan de var nå. Ikke noe stor fan av deres tidligere plater som krysset doom og death sjangeren. Men med et band med plate erfaring håpet jeg at de skulle få opp stemningen igjen mot slutten av kvelden som nå begynte å stagnere. Dessverre for Sorg sin del klarte de aldri å få liv i publikum. Det ble alt for kjedelig og det virket som publikum begynte å tilbringe mer tid i baren. Sorg ble en av taperne denne kvelden. Kanskje for at musikken og bandet ble for stillestående(selv om de er i prog, death sjangeren) og med 6 band før dem så det ut til at folk og jurien var slitne. Dessverre for Sorg sin del, men dette passer nok bedre på plate. (5/10)

Deject

Etter Sorg steg ned fra scenen, var jeg redd for at publikum var for slitne til et band til, og at de skulle vandre videre til nachspiel og det som hører med. Men den gang ei. Fy F. som dette bandet rocket scenen. Og det var ikke tvil om hvem som var publikumsvinnere. Deject ligger i thrash gata, og med en vokalist som var så publikums vennlig at han nærmest sto blant dem. Alle i bandet så ut til at de skulle være på scenen, og at de var født der. For her var det snakk om erfaring. Tight, show, teknisk dyktige… Er da mest imponert over vokalisten som viste at når man kan teknikken på growling, så høres det utrolig bra ut. De kom på 3. plass, noe jeg synes er noe ufortjent, men det var jevnt blant de beste denne kvelden i både juriens og mine øyne. (8/10)

Så alt i alt var denne kvelden og dette arrangementet vellykket fra start til ende. Det virket som bandene var fornøyde og ikke minst publikum. Zone skal ha skryt for et veldig bra tiltak og variasjonen bland bandene var ypperlig. Jeg håper at dette kan bli en årlig tradisjon der demo band får vist seg fram. For det skal sies at alle bandene denne kvelden hadde noe positivt å tilby. Og det viser at Norge har mye spennende å by på, også på demo fronten.

Så nå gjenstår det bare å ønske Fracture lykke til på Wacken Open Air, og vi krysser fingrene for at de skal vinne finalen i Tyskland og nye fans blant de tilreisende!

Skrevet av Erlend